This study was conducted in 2014-2015 and 2015-2016 under Bingöl ecological conditions to determine the yield, quality, and nutrient content differences of Hungarian vetch, which sowing different times. In the research, starting from the second half of September, 4 sowing times were chosen at 10-day intervals. It was found that the first sowing time had the highest value in terms of plant height, forage yield, and dry matter yield, whereas crude protein ratios did not show a statistically significant difference in terms of sowing times. Also, it was determined that the lowest acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) ratios, and the highest digestible dry matter and relative feed values were obtained from the first sowing time. It was observed that there was no difference between the planting times in terms of Ca, Mg, and K elements and the P ratio decreased when sowing time was delayed. It has been concluded that Hungarian vetch cultivation in the second half of September is advantageous in terms of yield and quality in Bingöl and similar terrestrial regions with similar ecological conditions.
Bu çalışma, Macar fiğinin farklı ekim zamanlarına göre verim, kalite ve besin elementleri içerikleri açısından gösterdiği farklılıkları ortaya koymak amacıyla 2014-2015 ve 2015-2016 yıllarında Bingöl ili ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada Eylül ayının ikinci yarısından başlamak üzere 10 günlük aralıklarla 4 ekim zamanı seçilmiştir. Bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi açısından birinci ekim zamanlarının en yüksek değerleri verdiği, ham protein oranlarının ise ekim zamanları açısından istatistiksel olarak bir farklılık göstermediği görülmüştür. En düşük asit deterjan lif (ADF) ve nötral deterjan lif (NDF) oranları ile en yüksek sindirilebilir kuru madde ve nispi yem değerlerinin de birinci ekim zamanından elde edildiği belirlenmiştir. Besin elementleri açısından ise Ca, Mg ve K açısından ekim zamanları arasında bir fark olmadığı ve ekim zamanı geciktikçe P oranında ise azalmalar olduğu görülmüştür. Bingöl ve benzeri ekolojik koşullara sahip karasal bölgelerde, Macar fiği ekiminin, Eylül ayının ikinci yarısından itibaren mümkün olduğunca erken yapılmasının verim ve kalite açısından avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2021 |
Acceptance Date | July 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 31 Issue: 3 |