Bu araştırmada Şanlıurfa’nın Merkez, Bozova, Harran ve Suruç ilçelerinden temin edilen Hicaznar, Katırbaşı, Devedişi, Suruç ve Suruç Karası nar çeşitlerinin meyve suyu ve çekirdeklerindeki toplam fenolik madde, toplam flavonoid, toplam antosiyanin miktarı ve antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda; nar çeşitlerinden alınan meyve suyundaki toplam fenolik madde miktarının 26.60-40.43 µg GAE g-1 arasında, toplam flavonoid miktarının 572.66-1150.83 μg QE g-1 arasında, toplam antioksidan kapasitenin % 89.47-96.38 arasında, toplam antosiyanin miktarının 0.84-24.12 mg siyanidin 3-glikozit l-1 arasında, çekirdeklerindeki toplam fenolik madde miktarının 95.39-146.44 µg GAE g-1 arasında, toplam flavonoid miktarının 983.57-1830.18 μg QE g-1 arasında, toplam antioksidan kapasitenin % 7.76-26.64 arasında, toplam antosiyanin miktarının 0.19-3.51 mg siyanidin 3-glikozit l-1 arasında olduğu tespit edilmiştir. Tüm çeşitler içinde en yüksek toplam fenolik madde miktarı ve toplam flavonoid miktarı çekirdek örneklerinde, toplam antioksidan kapasitesi ve toplam antosiyanin miktarı ise meyve suyu örneklerinde ölçülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında, nar çeşitlerinin meyve suyu ve çekirdeklerinin zengin fitokimyasal içeriğe sahip olduğu ve insan sağlığı üzerine faydalı fenolik bileşenleri yüksek miktarda içerdikleri görülmüştür.
Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
19033
Bu çalışma Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüi (BAP) tarafından 19033 nolu proje ile desteklenmiştir. Yazarlar Harran Üniversitesi BAP Koordinatörlüğü'ne desteklerinden dolayı teşekkür eder.
In this research; total phenolic content, total flavonoid content, total anthocyanin content and antioxidant activities in fruit juices and seeds of Hicaznar, Katırbaşı, Devedişi, Suruç and Suruç Karası pomegranate cultivars obtained from the Central, Bozova, Harran and Suruç districts of Şanlıurfa were investigated. As a result of the study, the total amount of phenolic substance in the juice taken from pomegranate varieties is between 26.60-40.43 µg GAE g-1, the total amount of flavonoids is between 572.66-1150.83 μg QE g-1, the total antioxidant capacity is between 89.47-96.38%, the total anthocyanin amount is between 0.84-24.12 mg cyanidin 3-glycoside L-1 between, the total amount of phenolic substance in the seeds is between 95.39-146.44 µg GAE g-1, the total amount of flavonoids is between 983.57-1830.18 μg QE g-1, the total antioxidant capacity is between 7.76-26.64%, the total amount of anthocyanin is 0.19-3.51 mg cyanidin 3-glycoside L-1 ıt was found to be between. The highest total phenolic content and total flavonoid content among all cultivars were measured in seed samples, and total antioxidant capacity and total anthocyanin content in fruit juice samples. In the light of the results obtained from the research, it was seen that the juice and seeds of pomegranate varieties have rich phytochemical content and contain high amounts of phenolic components beneficial for human health.
19033
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 19033 |
Publication Date | September 15, 2021 |
Acceptance Date | July 12, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 31 Issue: 3 |