Objective: The aim of this study was to investigate the effects of PGPR and compost tea applications on fruit properties, yield, growth and nutrient content on Salihli cherry cultivar.
Material and Method: Salihli cherry variety grafted on P. mahaleb rootstock was used as plant material in the current study. Pantoae agglomerans strain C9/1 and Pseudomonas fluorescens strain A506 bacteria were applied to trees in 3 different periods (full blooming, 15 days and 30 days after blooming) and the compost tea treatments were carried out 15 daily intervals (foliation - color transformation in fruits). Shoot length, fruit characteristics, macro and micro nutrients and yield were examined.
Results: Shoot length and stem breaking force increased by A506 bacteria application. In bacterial and compost tea applications, the fruits were dark red in color. Depending on the application, there was a significantly difference in P, K, Na and Fe content.
Conclusion: In this study, A506 and C9/1 bacterial applications were found to be more effective than controls in terms of shoot length and some fruit characteristics. For nutrient content, the highest values were reached with compost tea application.
Amaç: Bu çalışmada, Salihli kiraz çeşidinde bakteri ve kompost çayı
uygulamalarının meyve özellikleri, verim, gelişme ve besin elementi
içeriklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Materyal
ve Metot: Araştırmada P. mahaleb
anacına aşılı Salihli kiraz çeşidi bitkisel materyal olarak kullanılmıştır.
Pantoae
agglomerans strain C9/1 ve Pseudomonas fluorescens strain
A506 bakterileri ağaçlara 3 farklı dönemde (tam çiçeklenme, çiçeklenmeden 15 ve
30 gün sonar) kompost çayı ise 15 günlük periyotlarda (yapraklanma - meyvelerde
renk dönüşümü) uygulanmıştır. Sürgün uzunluğu, meyve özellikleri, makro ve
mikro besin elementleri ve verim incelenmiştir.
Bulgular: A506 bakteri uygulaması ile sürgün uzunluğu ve sap
kopma kuvveti artış göstermiştir. Bakteri ve kompost çayı uygulamalarında,
meyvelerin koyu kırmızı renkli olduğu belirlenmiştir. Uygulamalara bağlı
olarak, P, K, Na ve Fe içeriği bakımından farklılık ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | November 16, 2018 |
Acceptance Date | May 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 56 Issue: 4 |