Amaç: Bu araştırmada, gıda tüketiminde
oldukça büyük yere sahip olan peynir ve tereyağı örneklerine, bitkisel yağ veya
margarin katılmak suretiyle tağşiş yapılıp yapılmadığı incelenmiştir.
Materyal ve Metod: İzmir piyasasında satışa sunulan
peynir ve tereyağı örneklerinde, β-sitosterol içeriklerinin tespiti
amaçlanmıştır. İzmir piyasasında satışa sunulan 25 tereyağı ile 25 peynir
örneğinin sterol, yağ ve kurumadde analizleri yapılmıştır. Tereyağlarında yağ
ve kurumadde tayini TS 1331’e göre, peynir örneklerinde yağ TS 3272, kurumadde
TS EN ISO 5534’ de belirtildiği gibi, sterol analizi ise hayvansal ve bitkisel
katı ve sıvı yağlarda sterol içeriğinin ve bileşimlerinin gaz kromotografik
yöntemle tayinini kapsayan metot TS EN ISO 7503, 7501 ve TGK Zeytinyağı ve
Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliği (2014/53)‘ne göre gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: İzmir piyasasında satışa sunulmuş
tereyağı örneklerinin incelenmesi sonucu % 20, peynir örneklerinin incelenmesi
sonucu ise %32’sinde tağşiş yapıldığı sonucuna varılmıştır. Diğer yandan peynir
örneklerinin % 24’ü kuru madde açısından, tereyağı örneklerinin %20’si kurumadde, %8’i yağ oranı açısından TC
Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili tebliğlerine uyum göstermemektedir.
Sonuç:
Elde edilen sonuçlar incelendiğinde,
İzmir piyasasında satışa sunulan ürünlerin çoğunda tebliğlere uygunsuzluk ve
hile görülmektedir. Bu da özellikle gıdalarda yapılan taklit tağşiş ile ilgili
olarak, güvensizlik içeren mevcut tüketici algısını desteklemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | October 8, 2019 |
Acceptance Date | January 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 57 Issue: 2 |