Bor’a (B) karşı yarı dayanıklı bitki olan arpa ve buğday bitkilerinin farklı
konsantrasyonlarda bor içeren sularla sulanması ile gelişme durumları ve bor
toksitesine karşı dayanıklılıklarının araştırıldığı bu çalışmada farklı bor konsantrasyonlarına sahip
sulama suları ile Kaşifbey ekmeklik
buğday çeşidi ve Barbaros (6 sıralı) arpa çeşidi kullanılmıştır. Bor
konsantrasyonları, disodyum oktaborat
(Na₂ B₈ O₁₃.4H₂O) ile 0 -0.5 -1.0 -2.0
-3.0 -4.0 -5.0 mg l-1 şeklinde oluşturulmuş ve bitkilere eşit
miktarlarda sulama suyu olarak verilmiştir. Deneme sonunda saksı toprağında bor
değerleri, bitkilerde ise boy, başak sayısı, % kuru madde ve tüm bitkide bor
değerleri belirlenmiştir. Buğday yetiştirilen toprakların bor içeriğinin arpa
yetiştirilen toprakların bor içeriğinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Bitkilerin boy, başak adedi, yaş ağırlık, kuru ağırlık ve % kuru madde
değerleri bor konsantrasyonu arttıkça kontrole göre azalmış ve 5 mg l-1 dozunda en düşük seviyede belirlenmiştir. Bitkilerin bor içerikleri artan
bor konsantrasyonuna paralel olarak artmış ve en yüksek bor değeri arpa ve
buğday bitkilerinin her ikisinde de 5 mg l-1 dozunda
belirlenmiştir. Ayrıca buğday bitkisinin (48.60 mg l-1) arpaya (38.88 mg l-1) göre daha çok B kullandığı belirlenmiştir. Sulama suyunda artan bor
konsantrasyonundan, buğdayın arpaya göre daha çok etkilendiği gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Submission Date | February 12, 2019 |
Acceptance Date | October 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 57 Issue: 1 |