Objective: In this study, the effect of adding 0.25% and 0.50% sage (Salvia officinalis), linden (Tilia tomentosa), and licorice (Glycyrrhiza glabra) extracts to the total mixture ration on in vitro gas production parameters was investigated.
Material and Methods: The feed material of the experiment was the total mixture ration, which was formed to meet the nutrient requirement of dairy cows with a daily milk yield of 35 kg. By adding 0.25% and 0.50% sage, linden, and licorice extracts to the feed material, in vitro gas production value was determined and organic matter digestion, metabolic energy, net energy lactation values were calculated.
Results: The highest in vitro gas production at the 24th hour of incubation was detected in the group with 0.25% sage added. The addition of 0.25% sage and linden extract increased the digestibility, metabolic energy and net energy lactation values. The addition of 0.25% and 0.50% sage extract to the total mixture ration decreased the amount of methane and increased the amount of carbon dioxide. No adverse effects were found with licorice extract.
Conclusion: Adding that adding sage extract to the ration would have a positive effect on preventing energy loss caused by methane formation and greenhouse gas emission in ruminant animals.
Amaç: Bu çalışmada, toplam karışım rasyonuna %0.25 ve %0.50 oranlarında adaçayı (Salvia officinalis), ıhlamur (Tilia tomentosa) ve meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) ekstrakt ilavesinin in vitro gaz üretim parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Denemenin yem materyalini günlük 35 kg süt verimine sahip sağmal ineklerin besin madde gereksinimini karşılamak üzere oluşturan toplam karışım rasyonu oluşturmuştur. Yem materyaline %0.25 ve %0.50 oranlarında adaçayı, ıhlamur ve meyan kökü ekstraktları ilave edilerek in vitro gaz üretim miktarı belirlenmiş ve organik madde sindirimi, metabolik enerji, net enerji laktasyon değerleri hesaplanmıştır.
Araştırma Bulguları: İnkübasyonun 24. saatinde oluşan in vitro gaz üretimi en yüksek %0.25 adaçayı katkılı grupta tespit edilmiştir. %0.25 oranında adaçayı ve ıhlamur ekstraktı ilave edilmesi sindirebilirliği, metabolik enerji ve net enerji laktasyon değerlerini artırmıştır. Toplam karışım rasyonuna %0.25 ve %0.50 oranlarında adaçayı ekstraktı katkısı metan miktarını düşürürken, karbondioksit miktarını artırmıştır. Meyan kökü ekstraktının olumsuz bir etkisi bulunmamıştır.
Sonuç: Rasyona adaçayı ekstraktı katılmasının, ruminant hayvanlarda metan oluşumundan kaynaklanan enerji kaybının önüne geçilmesi ve sera gazı emisyonu azaltmak için olumlu etki göstereceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering, Animal Feeding, Animal Nutrition |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | July 18, 2023 |
Publication Date | July 5, 2023 |
Submission Date | January 12, 2023 |
Acceptance Date | May 12, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 60 Issue: 2 - Journal of Agriculture Faculty of Ege University Volume: 60 Issue: 2 |