The processing of fishery products is not only for food consumption, but also the use of waste from these products has increased in recent years with the sustainability policy. Mussel meat, which is one of the aquatic products with high consumption in our country, is a delicious food product with high nutritional properties. While mussels contain low amount of fat and cholesterol; It also contains high levels of protein, carbohydrates, vitamins A, B1, B2, B6, B12, C and minerals such as calcium, iron, magnesium, phosphorus and selenium. It is seen that mussels are not only consumed as food, but also mussel shells are used as waste in the production of food packaging.
In this study, mussels; mussel shell, mussel cultivation, purchasing and preservation, its importance in terms of human health and obtaining edible film from mussel shell are included.
Su ürünlerinin işlenmesi sadece gıda tüketimi olarak değil aynı zamanda bu ürünlerin atıklarının da değerlendirilmesi son yıllarda sürdürülebilirlik politikasıyla artmıştır. Ülkemizde de tüketimi fazla olan su ürünlerinden bir tanesi olan midye iç eti olarak besleyici özelliği yüksek lezzetli bir gıda ürünüdür. Midye düşük miktarda yağ ve kolesterol içerirken; protein, karbonhidrat, A, B1, B2, B6, B12, C vitaminlerini ve kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, selenyum gibi mineralleri de yüksek oranda içermektedir. Midyenin sadece gıda olarak tüketilmediği, midye kabuklarının da atık olarak gıda ambalajı üretiminde değerlendirildiği görülmektedir.
Bu çalışmada midye; midye kabuğu, midye yetiştiriciliği, satın alma ve muhafazası, insan sağlığı açısından önemi ve midye kabuğundan yenilebilir film eldesi konularına yer verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 18 Sayı: 68 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)