The
present study was carried out to determine effect of different mediums and storage
periods on fertilization and hatching success of koi carp (Cyprinus carpio) embryos following short-term storage of
unfertilized eggs. The batches of about 200 pooled eggs treated with
20-ml three different artificial mediums (Cognie, Kurokura, Zhang-Liu) and
ovarian fluid in 15-cm petri dishes, were stored at 20⁰C for 60, 120 or 180 min. Eggs were fertilized by adding
100 µl sperm in each petri dishes at the end of the each storage periods. The
mean highest fertilization and hatching rates were determined as 68% and 27%
with the egg samples stored for 60 min in Ovarian fluid respectively. Results obtained from this study indicate
that Ovarian fluid is the most suitable solution for the short-term storage (60-180 min) of koi carp eggs.
Bu
çalışma, farklı medyumların ve muhafaza sürelerinin, döllenmemiş yumurtaların
kısa süreli muhafazasını takiben koi sazanı (Cyprinus carpio) embriyolarının kuluçkadan çıkış başarısını
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 200 adetlik yumurta kümeleri 15 ml’lik petri
kutuları içerisinde 20 ml’lik
farklı medyumlarla (Cognie, Kurokura, Zhan-Liu) ve Ovaryum sıvısı ile muamele
edilerek 20C’de 60, 120 ve 180 dk süre ile muhafaza edilmişlerdir. Her muhafaza
süresinin sonunda, her petri kutusundaki yumurtalar 100 µl sperma ile
döllenmiştir. En yüksek ortalama fertilizasyon ve kuluçka çıkış oranı, Ovaryum
sıvısında 60 dk muhafaza edilen yumurta örneklerinde sırasıyla %68 ve %27
olarak belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde sonuçlar, koi sazanı yumurtalarının
60-180 dk muhafaza edilmesinde en uygun sulandırıcının Ovaryum sıvısı olduğunu
göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |