Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ege Denizi’nde Deniz Patlıcanı (Holothuroidea) Avcılığı Yapan Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Durumu

Yıl 2020, , 214 - 237, 01.06.2020
https://doi.org/10.22392/actaquatr.637400

Öz



Bu çalışmada, deniz patlıcanı avcılığı yapan balıkçıların sosyo-ekonomik yapısı, avcılık yöntemi, avlanma dönemleri, kullandıkları av aracı, dalış sırasında kullandıkları ekipmanlar, balıkçı teknelerinin özellikleri ile deniz patlıcanının pazarlanması, ekonomiye olan katkısının belirlenmesi ve memnuniyet durumları incelenmiştir.
Çalışmada, deniz patlıcanı avcılığı yapan balıkçıların durumunu değerlendirmek ve çözüm önerileri getirmek amacıyla 35 soruluk içeren bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması, Nisan ve Mayıs 2017 tarihlerinde İzmir-Dikili, İzmir-Urla ve Balıkesir-Altınova kıyılarında deniz patlıcanı avcılığı yapan 31 balıkçı ile yüz yüze görüşülerek ve yerinde gözlemler şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Anket sonuçlarina göre balıkçıların, deniz patlıcanı avcılığını dönemsel olarak ve sadece dalarak yaptıkları ve topladıkları deniz patlıcanlarını canlı olarak işleme fabrikalarına sattıkları ve ücretlerini günlük olarak aldıkları belirlenmiştir. Dalarak avcılık yapan balıkçıların dalış esnasında kullandıkları tekne ve dalış ekipmanlarının dalış ve avcılık kurallarına uygun olmadığı görülmüştür.



Teşekkür

Bu çalışmanın yürütülmesinde yardımlarını esirgemeyen tüm patlıcan avcılığı yapan balıkçılara teşekkürü bir borç biliriz

Kaynakça

  • Anonim, (1997). Profesyonel Sualtiadamlari Yönetmeliği, Resmî Gazete Tarihi: 02.09.1997 Resmî Gazete Sayısı: 23098
  • Anonim, (2016). 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2016/35). Resmi Gazete Tarihi: 13.08.2016 ve Sayısı: 29800
  • Anonim, (2017a). EnBa Çevre Tek. Müh. ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Su Ürünleri İşleme Tesisi Projesi ÇED Yönetmeliği Ek IV Proje Tanıtım Dosyası, İzmir
  • Anonim, (2017b). İzmir Balıkçılığı, İzmir Büyük Şehir Belediyesi, Su Ürünleri Hali Şube Müdürlüğü, İzmir
  • Altınağaç, U., Ayaz, A., & Kara, A. 2004. Farklı Boyutlardaki Çemberli Kaldırma Ağları ile Deniz Salyangozu [Rapana venosa (Valenciennes, 1846)] Avcılığı Üzerine Bir Ön Çalışma. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21 (3-4), 295-299.
  • Aydin, M. (2016). Sea cucumber (Holothuroidae) species of Turkey. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences, 2(1), 49-58. Aydın, M., & Erkan, S. (2015). Identification and some biological characteristics of commercial sea cucumber in the Turkey coast waters. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 3(1), 260-265.
  • Aydin, M., Gurlek, M., Samyn, Y., Erguden, D., & Turan, C. (2019). First record of the Lessepsian migrant Holothuria (Theelothuria) hamata Pearson, 1913 in the Mediterranean Sea. Zootaxa, 4551(1), 094-100.
  • Borrero Pérez, G., González Wangüemert, M., Marcos, C., & Pérez-Ruzafa, A. (2011). Phylogeography of the Atlanto Mediterranean sea cucumber Holothuria (Holothuria) mammata: the combined effects of historical processes and current oceanographical pattern. Molecular Ecology, 20(9), 1964-1975.
  • Conand, C. 1990. The fishery resources of Pacific island countries: Holothurians (Vol. 272): Food & Agriculture Org.
  • Çakli, Ş., Cadun, A., Kişla, D., & Dincer, T. (2004). Determination of quality characteristics of Holothuria tubulosa (Gmelin, 1788) in Turkish Sea (Aegean Region) depending on sun drying process step used in Turkey. Journal of Aquatic Food Product Technology, 13(3), 69-78.
  • Fischer, W., Schneider, M. Bauchot., M.L. (1987). Méditerranée et Mer Noire (Zone de Pêche 37). Fiches FAO d'identification des espèces pour les besoins de la pêche. Rev.1. (2 volumes).
  • González-Wangüemert M., Aydın M., & Conand C. (2014). Assessment of sea cucumber populations from the Aegean Sea (Turkey): First insights to the sustainable management of new fisheries. Ocean and Coastal Management, 92, 87-94.
  • Köse, S., Tokay, N.M. Baygar, S., Özer, T., Çolakoğlu, N.P.A., & Alçiçek, Z. (2010). Türkiye'deki Su Ürünleri İşleme Sektörünün Durumu Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15.
  • Purcell, S.W., Samyn, Y., & Conand, C. (2012). Commercially Important Sea Cucumbers of the World. FAO Species Catalogue for Fishery Purposes No. 6, Rome.
  • Şahin, Ö. (2008). Antalya Körfezi doğu kıyılarında (Antalya-Gazipaşa) Echinodermata faunasının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı, Isparta.
  • TUİK, (2017). TUİK Su Ürünleri İstatistikleri.

Socio-Economic Situation of Fishermen of Sea Cucumber (Holothuroidae) Fisheries in the Aegean Sea

Yıl 2020, , 214 - 237, 01.06.2020
https://doi.org/10.22392/actaquatr.637400

Öz

 In this study, the socio-economic structure of fishermen, fishing methods, fishing periods, the equipment they used during catching, the equipment used during diving, the characteristics of fishing boats, and the marketing of sea cucumber, determination of their contribution to the economy and satisfaction situation were examined.
In the study, a survey study consisting of 35 questions was conducted to evaluate the status of fishermen catching sea cucumbers. The survey study was conducted between April and May 2017 in İzmir-Dikili, İzmir-Urla, and Balıkesir-Altınova coasts with 31 fishermen, face-to-face interviews, and on-site observations.
According to the results of the survey, it was determined that the fishermen used to catch sea cucumbers periodically, and only by diving, they sold the sea cucumbers to the live processing factories and they got their daily wages. It was seen that the boat and diving equipment used by the fishermen who did not comply with the diving and fisheries rules.

Kaynakça

  • Anonim, (1997). Profesyonel Sualtiadamlari Yönetmeliği, Resmî Gazete Tarihi: 02.09.1997 Resmî Gazete Sayısı: 23098
  • Anonim, (2016). 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2016/35). Resmi Gazete Tarihi: 13.08.2016 ve Sayısı: 29800
  • Anonim, (2017a). EnBa Çevre Tek. Müh. ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Su Ürünleri İşleme Tesisi Projesi ÇED Yönetmeliği Ek IV Proje Tanıtım Dosyası, İzmir
  • Anonim, (2017b). İzmir Balıkçılığı, İzmir Büyük Şehir Belediyesi, Su Ürünleri Hali Şube Müdürlüğü, İzmir
  • Altınağaç, U., Ayaz, A., & Kara, A. 2004. Farklı Boyutlardaki Çemberli Kaldırma Ağları ile Deniz Salyangozu [Rapana venosa (Valenciennes, 1846)] Avcılığı Üzerine Bir Ön Çalışma. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21 (3-4), 295-299.
  • Aydin, M. (2016). Sea cucumber (Holothuroidae) species of Turkey. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences, 2(1), 49-58. Aydın, M., & Erkan, S. (2015). Identification and some biological characteristics of commercial sea cucumber in the Turkey coast waters. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 3(1), 260-265.
  • Aydin, M., Gurlek, M., Samyn, Y., Erguden, D., & Turan, C. (2019). First record of the Lessepsian migrant Holothuria (Theelothuria) hamata Pearson, 1913 in the Mediterranean Sea. Zootaxa, 4551(1), 094-100.
  • Borrero Pérez, G., González Wangüemert, M., Marcos, C., & Pérez-Ruzafa, A. (2011). Phylogeography of the Atlanto Mediterranean sea cucumber Holothuria (Holothuria) mammata: the combined effects of historical processes and current oceanographical pattern. Molecular Ecology, 20(9), 1964-1975.
  • Conand, C. 1990. The fishery resources of Pacific island countries: Holothurians (Vol. 272): Food & Agriculture Org.
  • Çakli, Ş., Cadun, A., Kişla, D., & Dincer, T. (2004). Determination of quality characteristics of Holothuria tubulosa (Gmelin, 1788) in Turkish Sea (Aegean Region) depending on sun drying process step used in Turkey. Journal of Aquatic Food Product Technology, 13(3), 69-78.
  • Fischer, W., Schneider, M. Bauchot., M.L. (1987). Méditerranée et Mer Noire (Zone de Pêche 37). Fiches FAO d'identification des espèces pour les besoins de la pêche. Rev.1. (2 volumes).
  • González-Wangüemert M., Aydın M., & Conand C. (2014). Assessment of sea cucumber populations from the Aegean Sea (Turkey): First insights to the sustainable management of new fisheries. Ocean and Coastal Management, 92, 87-94.
  • Köse, S., Tokay, N.M. Baygar, S., Özer, T., Çolakoğlu, N.P.A., & Alçiçek, Z. (2010). Türkiye'deki Su Ürünleri İşleme Sektörünün Durumu Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15.
  • Purcell, S.W., Samyn, Y., & Conand, C. (2012). Commercially Important Sea Cucumbers of the World. FAO Species Catalogue for Fishery Purposes No. 6, Rome.
  • Şahin, Ö. (2008). Antalya Körfezi doğu kıyılarında (Antalya-Gazipaşa) Echinodermata faunasının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı, Isparta.
  • TUİK, (2017). TUİK Su Ürünleri İstatistikleri.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Çekiç 0000-0002-8227-988X

Mehmet Hereklioğlu Bu kişi benim 0000-0002-2597-2151

Deniz Ergüden 0000-0002-7682-6867

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Çekiç, M., Hereklioğlu, M., & Ergüden, D. (2020). Ege Denizi’nde Deniz Patlıcanı (Holothuroidea) Avcılığı Yapan Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Durumu. Acta Aquatica Turcica, 16(2), 214-237. https://doi.org/10.22392/actaquatr.637400