In this study, it was tried to determine fish consumption behaviors by surveying 1000 people living in the Uşak city center in the 2020-2021 fishing season. The respondents are women (55.5%) and men (44.5%). Most of the respondents are high school graduates (59.3%). Considering the educational status of the participants, 27.6% are students, 21.1% workers, 28% housewives, 19.3% civil servants, 1.5% retired, and 2.5% other professionals. In the preference of the participants, it was determined that primarily red meat (23.5%), chicken (18.9%), fish (15.5%), and all meat types (36%) were consumed, while 6% did not consume meat. The fish consumption frequencies of the respondents were 38.1 percent per week. Although the consumption of sea fish is not high, the most consumed sea fish is anchovy.Participants consume fish most in winter (%79.1) and obtain them from public markets.
Bu çalışmada 2020-2021 balık avcılığı sezonunda Uşak İli merkezinde yaşayan 1000 birey ile görüşülerek anket çalışması yapılmış ve su ürünleri tüketimine yönelik davranışları araştırılmıştır. Ankete katılanların %55,5’i kadın, %44,5’i erkeklerden oluşmaktadır. Katılımcıların %59,3’ü lise mezunu, %27,6’sı öğrenci, %21,1’i işçi, %28’i ev hanımı, %19,3’u memur, %1,5’i emekli ve %2,5’i de diğer meslek mensuplarıdır. Katılımcıların tercihinde, öncelikle kırmızı et (%23,5), tavuk (%18,9) balık (%15,5) ve tüm et türlerinin (%36) tüketimi görülürken, %6’sının et tüketmediği belirlenmiştir. Ankete katılanların balık tüketim sıklıkları haftada bir %38,1 oranla birinci sıradadır. Deniz balıkları tüketimi fazla olmamakla birlikte en çok tüketilen tür hamsidir. Katılımcılar balığı büyük çoğunlukla kış aylarında (%79,1) tüketmekte ve halk pazarlarından temin etmektedirler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |