Bu çalışmanın amacı, yem katkı maddesi olarak farklı düzeylerde kullanılan sumak (Rhus coriaria L.) meyvesi tozunun gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) spesifik olmayan bağışıklık yanıtı, hematoloji ve hastalık direnci üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Balıklar (35,67±0,88 g) dört farklı konsantrasyonda (1,0, 3,0, 5,0 ve 10,0 g/kg) sumak ilaveli yemlerle beslenmişlerdir. Sumak meyve tozu ilaveli yemle beslenen gruplar ve kontrol grubu arasında kırmızı kan hücresi sayısı (RBC), beyaz kan hücresi sayısı (WBC), diferansiyel lökosit sayısı (monosit, lenfosit ve nötrofil), hematokrit (Hct), hemoglobin (Hb), ortalama hücre hemoglobin değeri (MCH pg), hücre hemoglobin konsantrasyonu (% MCHC), hücre hemoglobin hacmi (MCV µm3) ve plazma lizozim, immunoglobulin M (IgM) ve toplam protein düzeyinde 60. günde önemli bir farklılık görülmemiştir. 8 haftalık besleme sonrasında balıklara Vibrio anguillarum ile deneysel enfeksiyon uygulaması yapılmış ve 21 gün boyunca kümülatif mortalite kaydedilmiştir. Yeme 1,0, 3,0 ve 5,0 g/kg oranında ilave edilen sumak meyve tozu balık yaşam oranını önemli ölçüde artırmış olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). 10,0 g/kg oranında V. anguillarum ile deneysel enfeksiyon sonrasında mortalite görülmemiştir. Bu sonuçlar gökkuşağı alabalığı yemine eklenen sumak meyve tozunun hastalık direncini artırdığını göstermektedir.
Hematoloji non-spesifik bağışıklık tepkisi Oncorhynchus mykiss Rhus coriaria L. Vibrio anguillarum
This study aimed to investigate the effects of sumac (Rhus coriaria L.) fruit powder in different concentrations as feed additives on non-specific immune response, hematology, and the disease resistance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish (35.67±0.88 g) were fed with experimental diets (1.0, 3.0, 5.0 and 10.0 g kg-1) at four different concentration. There were no significant differences between groups fed with sumac fruit powder and control group by the mean of red blood cell count (RBC), white blood cell count (WBC), differential leukocytes count (monocyte, lymphocyte, and neutrophile), hematocrit (Hct), hemoglobin (Hb), cell hemoglobin (MCH pg), cell hemoglobin concentration (MCHC %), cell hemoglobin volume (MCV µm3) and plasma lysozyme, Immunoglobulin M (IgM), total protein level on the 8 weeks. After 8 weeks of feeding, fish were challenged with Vibrio anguillarum and cumulative mortality was recorded over 21 days. Dietary administration of 1.0, 3.0, and 5.0 g kg−1 sumac fruit powder significantly increased fish survival rate (p<0.05). The 10.0 g kg−1 diet received fish showed no mortality post challenged with V. anguillarum. These results showed that the sumac fruit powder improved disease resistance when added to the rainbow trout diet
Hematology non-specific immune response Oncorhynchus mykiss Rhus coriaria L. Vibrio anguillarum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 17 Sayı: 1 |