Abstract: Vibrio alginolyticus is one of the important pathogens, especially found in bivalve mollusks and food poisoning in humans. The severity of food poisoning is directly proportional to the virulence genes of V. alginolyticus. Tdh-Related Hemolysin (trh) and Thermostable Direct Hemolysin (tdh) genes have an important place among the virulence genes found in V. alginolyticus. In this research, 17 V. alginolyticus were isolated from 17 orders (80.95%) of 21 sets of black mussels (Choromytilus Meridionalis) samples purchased from local divers in İzmir and Balıkesir regions. While trh gene was detected in 7 (42.17%) of 17 isolates, tdh gene was found in 6 (35.29%) and both trh and tdh genes were found in 2 (11.76%) isolates; no trh or tdh gene was found in 2 isolates (11.76%). The results of the study are also important in terms of public health. Black mussel is a product that is mainly consumed in coastal areas in Turkey and is mostly sold uncontrolled by mussel sellers. Vibrios with virulence genes can cause food poisoning, especially in summer. In addition, V. alginolyticus may be a tdh-trh reservoir for other vibrio species. To clarify this, more detailed research should be done with other vibrio species and other bivalve species.
Vibrio alginolyticus, özellikle çift kabuklu yumuşakçalarda bulunan ve insanlarda gıda zehirlenmesine neden olan önemli patojenlerden biridir. Gıda zehirlenmesinin şiddeti, V. alginolyticus'un virülans genleri ile doğru orantılıdır. V. alginolyticus’ ta tespit edilmiş virulans genler içinde Tdh-İlişkili Hemolizin (trh) ve Termostabil Direkt Hemolizin (tdh) genleri önemli bir yer tutar. Bu çalışmada, İzmir ve Balıkesir yörelerindeki yerel dalgıçlardan satın alınan 21 takım (Her takımda yüz civarında midye olmak üzere) kara midye (Choromytilus Meridionalis) numunesinin 17 takımından (%80,95) 17 adet V. alginolyticus izole edildi. On yedi izolatın 7’sinde (%42,17) trh geni, 6’sında (%35,29) tdh geni, 2’sinde (%11,76) hem trh hem tdh geni bulunurken; 2 izolatta (%11,76) trh ya da tdh geni tespit edilmedi. Çalışma sonuçları halk sağlığı açısından da önemlidir. Kara midye, Türkiye’de ağırlıklı olarak kıyı bölgelerde tüketilen ve çoğunlukla kontrolsüz olarak seyyar midyeciler tarafından satılan bir üründür. Virulans genlere sahip vibriolar özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmeleri meydana getirebilir. Ek olarak, V. alginolyticus, diğer vibrio türleri için tdh-trh rezervuarı olabilir. Bunu netleştirmek için diğer vibrio türleri ve diğer çift kabuklu türleri ile daha detaylı araştırmalar yapılmalıdır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Ağustos 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 18 Sayı: 3 |