Determination of the dietary composition and feeding habits of fish is important to explore and compare trophic interactions, food web structure, population, and ecological dynamics within and between aquatic ecosystems and to ensure sustainability. Factors such as global warming in the world and the effects of human activity cause the reduction of fish populations to the deterioration of the ecological balance. That is why we need to fill scientific knowledge gaps to discover and protect biodiversity. In this study, studies that determine the dietary composition of fish species distributed in our country's waters were brought together and the methods used were examined. When we examine these studies; It has been observed that information on the diet compositions of threatened and important commercial fish species is lacking, and existing studies are concentrated in certain areas. It has been determined that the studies carried out in the Black Sea and Aegean Seas are more than in the Mediterranean and Marmara Seas, there are no studies in the Southeastern Anatolia region, and there are few studies in the inland waters of the Mediterranean, Marmara, and Aegean regions.
Nutritional habits Diet composition Türkiye Stomach content Fish
Balıkların diyet kompozisyonlarının, beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi su ekosistemleri içindeki ve arasındaki trofik etkileşimleri, besin ağ yapısı, popülasyon ve ekolojik dinamiklerini keşfetmek, karşılaştırmak ve sürdürülebilirliliği sağlamak için önemlidir. Dünyadaki küresel ısınma, insan aktivitesinin etkileri gibi faktörler balık popülasyonlarının azalmasına ekolojik dengenin bozulmasına kadar sebep olmaktadır. Bu yüzden biyolojik çeşitliliği keşfetmek ve korumak için bilimsel bilgi eksikliklerini gidermeliyiz. Bu çalışmada Ülkemiz sularında dağılım gösteren balık türlerinin diyet kompozisyonlarını belirleyen çalışmalar bir araya getirmek istenmiş ve kullanılan yöntemler incelenmiştir. Bu çalışmaları incelediğimizde; tehdit altındaki ve önemli ticari balık türlerinin diyet kompozisyonları hakkındaki bilgilerin eksik olduğu, var olan çalışmaların belirli alanlarda yoğunlaştığı görülmüştür. Karadeniz, Ege denizinde yapılan çalışmaların Akdeniz ve Marmara denizine göre daha fazla olduğu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde hiç çalışma olmadığı ve Akdeniz, Marmara, Ege bölgesindeki iç sularda az çalışma olduğu tespit edilmiştir.
Beslenme alışkanlıkları Diyet kompozisyonu Türkiye Mide içeriği Balık
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji , Çevre Bilimleri |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 19 Sayı: 2 |