Biyojen aminler amino asitlerin dekarboksilasyonuyla oluşan bileşiklerdir. Histamin, kadaverin, putresin, tiramin, triptamin,
serotonin, spermin ve spermidin amino asit dekarboksilasyon reaksiyonuyla
oluşan ürünlerdir. İşlenmemiş gıdalar (meyve ve sebzeler) düşük konsantrasyonda
biyojen amin içerirler. Ancak, proteince zengin işlenmiş gıdalar (et ve et
ürünleri, balık ve balık ürünleri, peynir, şarap) önemli miktarda biyojen amin
içerebilirler. Biyojen aminler iki sebepten dolayı önemlidirler. Bunlar: (1)
alerjik ve kanserojenik etkiye sahip olmaları, (2) gıdalarda kalite indikatörü
olarak kullanılmalarıdır. Halk sağlığı perspektifinden dolayı, biyojen
aminlerin konsantrasyonlarını ve oluşumlarını azaltma yollarını belirlemek
önemlidir. Türkiye’de gıdalarda (balık dışında) biyojen aminler hakkında
belirlenmiş yasal limitler bulunmamaktadır. Biyojen aminlerin insan sağlığı
üzerine olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve/veya azaltmak için yasal
düzenlemeler yapılmalıdır.
Bu derlemenin amacı, gıdalardaki biyojen aminleri ve insan sağlığı üzerine etkilerini açıklamaktır.
Abstract
Biogenic amines are compounds that produced from
decarboxylation of amino acids. Histamine, cadaverine, putrescine, tyramine,
tryptamin, serotonin, spermine and spermidine are the products of amino acid
decarboxylation reaction. Raw foods (fruit and vegetables) have biogenic amine
in low concentrations. However, protein rich processed foods (meat and meat
products, fish and fish products, cheese, wine) could have significant amount
of biogenic amine. Biogenic amines are important due to the two reasons. These
are: (1) they have allergic and carcinogenic effects, (2) used as quality
indicator in foods. It is important to determine biogenic amine concentration
and ways to decrease formation of them due to the public health perspective.
Determined legal limits about biogenic amine in foods (except fish) are absent
in Turkey. Legal regulations have to be done to remove and/or reduce the
adverse effects of biogenic amines on human health. This article aims to
explain biogenic amines in foods and
their effects on human health.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 12 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2 |