In this research it was aimed to determine the changes
in fruit quality during storage in order to determine the effects of 1-Methylcyclorpopene
(1-MCP) treatments at different storage temperatures. ‘Deveci’ pear fruits 312.5 ppb and 625 ppb 1-MCP treated with control
(0) were stored at 2-3 °C and 0-1 °C for 180
days. Samples were kept for 7 days as shelf life with 20-22 °C temperature 50-60%
relative humidity conditions after 60,120 and 180 days’ cold storage in the
research. Fruit firmness, soluble solids content (SSC), titratable acidity and
total phenolic content were assessed after each cold storage with shelf life
period. Moreover, internal breakdown and
scald incidence were determined. According to the results, 1-MCP treatments
were found significantly effective compared to control fruits. Friut quality
parameters were conserved with 1-MCP at 625 ppb dose at the highest level.
Besides, the most effective results in the context of preserving the quality
were fixed on fruits stored at 0-1 °C temperature. However, scald caused by
chilling injury on 1-MCP untreated fruits stored at this temperature. On the
other hand, internal breakdown was occurred on fruits treated by 1-MCP at high
storage temperature.
’Deveci’ pear cultivar 1-Methylcyclopropene storage temperature storage time quality
Bu çalışmada ‘Deveci’ armut çeşidinde 1-MCP (methylcyclopropene) uygulamasının farklı depolama sıcaklıklarında etkilerini tespit edebilmek için muhafaza süresince meyve kalitesindeki değişimlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada; ‘Deveci’ armudu için 625 ppb ve 312,5 ppb 1-MCP uygulama dozları kullanılmıştır. Çalışmanın bir diğer faktörü ise depolama sıcaklığı olmuştur. Bu kapsamda; iki farklı depolama sıcaklığı incelenmiştir. Bunlar; 2-3 °C, ve 0-1 °C olmuştur. Farklı hasat dönemlerinde, farklı depolama sıcaklığında farklı dozlarda uygulama yapılan meyveler sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreyle depolanmış ve her depolama süresi sonunda 20-22 °C ile %50-60 oransal nem koşullarında 7 gün süreyle raf ömründe tutulmuşlardır. Meyvelerde hasattan sonra ve her depolama ardından raf ömrü süresinden sonra meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı ve toplam fenolik bileşik içeriği incelenmiştir. Buna ek olarak; yumuşak iç bozukluğu ve kabuk yanıklığı oranları takip edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; meyve kalite özellikleri açısından 1-MCP uygulaması, kontrol meyvelerine göre önemli seviyede etkili olmuştur. Meyve kalite özelliklerinin korunumu, 625 ppb dozunda 1-MCP uygulamasıyla üst düzeyde sağlanmıştır. Bunun yanında; kalitenin korunumu kapsamında en etkili sonuçlar; 0-1 °C sıcaklıkta depolanan meyvelerde saptanmıştır. Buna karşın; bu sıcaklıkta 1-MCP uygulanmamış meyvelerde üşüme zararı; yüksek sıcaklıkta ise 1-MCP uygulanmış meyvelerde iç kahverengileşmesi meydana gelmiştir.
Deveci armut çeşidi 1-Methylcyclopropene depolama sıcaklığı depolama süresi kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 |