Pseudomonas aeruginosa is a Gram-negative, opportunistic pathogen that causes acute and chronic infections in immunocompromised patients. P. aeruginosa controls the production of virulence factors and biofilm formation properties with the Quorum sensing (QS) communication system, which is a kind of intercellular communication system. Studies have been carried out on the control of pathogenic bacteria by blocking or directing this communication system with different synthetic or natural molecules. Herbal essential oils, which have antibacterial, antifungal and antiviral activities because of their active molecules, have great potential in this sense. In this study, the inhibitory effects of rose essential oil, its major components (citronellol, geraniol, and nerol), and a combination of these three components (CGN) on the intercellular communication (QS) system of Pseudomonas aeruginosa PA01 strain were investigated. As a result of the study, it was determined that rose essential oil inhibited the swarming motility for the P. aeruginosa PA01 strain by 83%, and the inhibition by citronellol, geraniol, nerol, and a mixture CGN was in the range of 61-75%. For P. aeruginosa PA01 strain, biofilm formation was suppressed by rose essential oil by 54-68%, citronellol, geraniol, nerol, and mixture CGN by 10-15%. It was important that rose essential oil inhibited the swarming motility and biofilm formation of P. aeruginosa at a higher rate than the essential components of rose oil. The results of this study showed that citronellol, nerol, geraniol, and CGN had anti-QS activity for P. aeruginosa strain, but rose essential oil had a potential to be used in various applications.
Süleyman Demirel Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2776-YL-11
Bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2776-YL-11 No'lu Proje ile mali olarak desteklenmiştir.
Pseudomonas aeruginosa, bağışıklığı baskılanmış hastalarda akut ve kronik enfeksiyonlara sebep olan Gram-negatif, fırsatçı bir patojendir. P. aeruginosa, virülens faktörlerinin üretimi ve biyofilm oluşturma özelliklerini bir çeşit hücreler arası iletişim sistemi olan çevreyi algılama (Quorum sensing, QS) haberleşme sistemi ile kontrol eder. Bu haberleşme sisteminin farklı sentetik veya doğal moleküller ile engellenmesi veya yönlendirilmesiyle patojen bakterilerin kontrolünü konu alan çalışmalar yapılmaktadır. İçerdiği aktif moleküller sayesinde antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktivitelere sahip olan bitkisel uçucu yağlar bu anlamda büyük potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmada gül uçucu yağının, gül uçucu yağının temel bileşenlerinin (sitronellol, geraniol ve nerol) ve bu üç bileşenin karışımının (CGN) Pseudomonas aeruginosa PA01 suşu için hücrelerarası iletişim (QS) sistemi üzerine engelleyici etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda P. aeruginosa PA01 suşu için kayma hareketini; gül uçucu yağının %83, sitronellol, geraniol, nerol ve karışım CGN’nin, %61-75 oranında engellediği belirlenmiştir. P. aeruginosa PA01 suşu için biyofilm oluşumunu, gül uçucu yağı %54-68, sitronellol, geraniol, nerol ve karışım CGN %10-15 oranında baskılamıştır. Gül uçucu yağının P. aeruginosa'nın kayma hareketini ve biyofilm oluşumunu gül yağının temel bileşenlerinden daha yüksek oranda inhibe etmesi önemlidir. Bu çalışmanın sonuçları, sitronellol, nerol, geraniol ve CGN'nin P. aeruginosa suşu için anti-QS aktivitesine sahip olduğunu, ancak gül uçucu yağının çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek potansiyelinin bulunduğunu göstermektedir.
2776-YL-11
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2776-YL-11 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 21 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).