Food waste, which is constantly increasing and requires urgent intervention at all stages of the food supply chain, is a major problem. Failure to address this issue leads to larger problems such as biodiversity degradation, the climate crisis, and migration. Technological products are seen as a significant opportunity to prevent waste. Therefore, this study aims to explore the impact of technology on food waste, with a specific focus on smart packaging. By reviewing the literature on the subject, the study discusses and explains technological solutions to food waste (such as mobile phone applications, smart devices, waste recycling, and smart packaging), the relationship between packaging and food waste, and the importance of smart packaging in reducing food waste. In conclusion, it has been determined that technology is a crucial element in combating waste, new technologies should be supported, and the smart packaging system, in particular, plays a key role in preventing waste at the retail and consumption levels.
Gıda tedarik zincirinin tüm basamaklarında devamlı artış gösteren ve acil müdahale gerektiren gıda israfı büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunun çözülememesi biyoçeşitliliğin bozulması, iklim krizi, göç gibi daha büyük problemleri doğurmaktadır. İsrafın önüne geçmede teknolojik ürünler önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Bu sebeple çalışmada teknolojinin gıda israfı üzerine etkisi ortaya konularak akıllı ambalaj özelinde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Konuya ilişkin alan yazın taranarak gıda israfına çözüm olarak sunulan teknolojik ürünler(cep telefonu uygulamaları, akıllı cihazlar, atıkların geri dönüşümü, akıllı paketleme), ambalaj ile gıda israfı ilişkisi ve akıllı ambalajların gıda israfındaki önemi tartışılarak açıklanmıştır. Sonuç olarak; teknolojinin israf ile mücadelede önemli bir unsur olduğu, yeni teknolojilerin desteklenmesi gerektiği ve özellikle akıllı paketleme sisteminin perakende ve tüketim basamaklarında israfın önüne geçmede kilit rol oynadığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).