Although Turkey is one
of the world's most important countries with egg production, total production
is not at its current potential. The most effective way to increase total egg
production is to increase productivity. In this study, egg production
efficiency of rations formed by adding humate to laying hen’s basal diet at
various ratios was analyzed using Gamma and McNally models. It was determined
that humate added at 0.15% into diet of laying hens
gives the maximum contribution to egg production. As a result, it is suggested
that further investigations in different regions on different species and breed
of poultry are needed to clarify the effect of
humate supplemented into diets of laying hen on the egg production.
Türkiye yumurta üretimiyle dünyanın önemli
ülkelerinden birisi olmasına rağmen, toplam üretimi mevcut potansiyeli
düzeyinde değildir. Toplam yumurta üretimini artırmanın en etkin yolu
verimliklik artışı sağlamaktır. Bu çalışmada yumurtacı tavuk bazal yemine değişik
oranlarda humat ilave edilerek oluşturulan rasyonların yumurta verimine etkisi Gamma
ve McNally modelleriyle analiz edilmiştir. Yumurtacı tavuk yemine ilave edilen
%0,15 oranında humatın, yumurta verimine en fazla katkıyı sağladığı belirlenmiştir.
Sonuç olarak, yumurtacı tavuk yemlerine humat ilavesinin yumurta verimi üzerine
etkisine yönelik farklı bölgelerde, farklı tür ve cins kanatlılar üzerinde daha
fazla ve uzun süreli çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 13 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2 |