Biodiversity for Food and Nutrition
(BFN) Project enhancing global knowledge of biodiversity for food and nutrition
by providing nutrition information about wild species that are currently
underutilized or are disappearing from local diets. Wild edible plants are
eaten raw, cooked, dried and processed depending on the region where they grow.
Wild edible foods are collected from particularly in rural areas and many
households village and used for home consumption or sold in local markets. The
antioxidant capacity analyses of wild species collected from Turkey within
the BFN Project were done by two different methods, DPPH
(2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging effect) and TEAC (Trolox
Equivalent Antioxidant Capacity/ABTS Method). The antioxidant capacity results
of the 42 plant species collected from Turkey were compared to the results
of the Butylated hydroxyl toluene (BHT) which is a reference synthetic
antioxidant compound.
The radical scavenging effect
values of Rhus coriaria (1825.3) and Berberis crataegina (1380.6) are the closest of BHT value
according to the DPPH method. The antioxidant capacity values (µM trolox equivalent / g sample)
of Rhus coriaria (3055.6) and Berberis
crataegina (2362.1) are the closest of BHT antioxidant value
(16651.9) according to the TEAC method. When the results of the two methods are
compared, the antioxidant capacity results have paralells in most of the
species. The annual intake of mM trolox
equivalent antioxidant capacity was calculated by multiplying the
consumption per capita of TEAC results. This process has led to a different
ranking than above.
Gıda ve Beslenme için Biyolojik Çeşitlilik (BFN) Projesi ile şu anda
yeterince kullanılmayan ya da yerel diyetlerden kaybolan vahşi türler hakkında
beslenme bilgisi sağlayarak küresel gıda ve beslenme biyolojik çeşitliliğin
önemini arttırmak amaçlanmıştır. Yabani yenilebilir bitkiler, yetiştiği bölgeye
bağlı olarak çiğ, pişirilmiş, kurutulmuş ve işlenmiş olarak tüketilirler.
Yabani yenilebilir gıdalar, özellikle kırsal alanlardan ve birçok evin
bahçesinden toplanır ve ev tüketiminde kullanılır veya yerel pazarlarda
satılırlar. BFN Projesi kapsamında Türkiye'den toplanan yabani türlerin antioksidan
aktivite analizleri, DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal temizleme
etkisi) ve TEAC (Trolox Eşdeğeri Antioksidan Kapasitesi / ABTS Yöntemi) olmak
üzere 2 farklı yöntemle gerçekleştirildi. Türkiye'den toplanan 42 bitki türünün
antioksidan aktivite sonuçları, bir referans sentetik antioksidan bileşik olan
Bütilledirilmiş Hidroksi Toluen'in (BHT) sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
DPPH yöntemine göre, Rhus coriaria (1825.3) ve Berberis
crataegina 'un (1380.6) radikal temizleme etkisi değerleri BHT’nin
sonucuna en yakın değerlerdir. TEAC yöntemine göre, Rhus coriaria (3055.6) ve Berberis
crataegina (2362.1) antioksidan kapasite değerleri (μM trolox eşdeğeri / g
örneği) BHT değerine (16651.9) en yakın değerlere sahiptirler. İki yöntemin
sonuçları karşılaştırıldığında, antioksidan aktivite sonuçları türlerin büyük
çoğunluğunda benzer değerlere sahip bulunmuştur. mM trolox eşdeğer antioksidan kapasitesinin yıllık alımı, türlerin
kişi başına düşen yıllık tüketimin TEAC sonuçları ile çarpımı sonucu hesaplanmıştır.
Bu işlem yukarıda belirtilenlerden farklı bir sıralamaya neden olmuştur.
Yenilebilir yabani bitkiler BFN antioksidan kapasite DPPH TEAC
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 20 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |