BibTex RIS Kaynak Göster

Hypericum perforatum L. Klonlarının Bazı Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2010, Cilt: 16 Sayı: 4, 0 - , 05.12.2010

Öz

Bu çalışma Bornova ekolojik koşullarında 2007 ve 2008 yıllarında 10 farklı Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) klonunun bazı tarımsal ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tek faktörlü Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmanın her iki yılında da ikişer biçim yapılmış, bitki boyu (cm), yeşil herba verimi (kg/da), drog herba verimi (kg/da), üst yeşil herba verimi (kg/da), üst drog herba verimi (kg/da) ve hypericin oranı (%) belirlenmiştir. İncelenen bu özelliklerde ilk yıla ait veriler ikinci yıla göre daha yüksek bulunmuştur. 2007 yılında yeşil herba verimi 160.4-2397.9 kg/da, üst yeşil herba verimi 70.9-1134.3 kg/da, üst drog herba verimi 22.7-517.0 kg/da arasında değişim gösterirken; 2008 yılında yeşil herba verimi 82.1-578.8 kg/da, üst yeşil herba verimi 10.5-339.0 kg/da, üst drog herba verimi 14.8-121.8 kg/da arasında bulunmuştur. Hypericin oranı ise her iki yılda da Topaz çeşidinde en yüksek olup ilk yıl %0.284, ikinci yıl %0.252 olarak saptanmıştır. Bu araştırmada 1, 7, 12 ve 16 nolu klonların yüksek verim ve kaliteli klonlar olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L., hypericin, yeşil herba verimi, üst drog herba verimi

Yıl 2010, Cilt: 16 Sayı: 4, 0 - , 05.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sıdıka Ekren

Yayımlanma Tarihi 5 Aralık 2010
Gönderilme Tarihi 2 Eylül 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 16 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ekren, S. (2010). Hypericum perforatum L. Klonlarının Bazı Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agricultural Sciences, 16(4).

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).