Çalışmanın amacı yeni melez tritikale hatlarının ot verimi ve ot kalitesi yönünden varyasyonu belirlemektir. Deneme
2011-2012 ve 2012-2013 yıllarında 2 yıl süre ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve
analiz edilmiştir. Araştırmada 5 çeşit ve 20 hat kullanılmıştır. Bitkiler süt olum döneminde hasat edilmiştir. Araştırmada
yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi, ham protein oranı, ADF, NDF ve ham kül oranı incelenmiştir. İki
yıllık araştırma sonuçlarının ortalamasına göre; yeşil ot verimi 36.44-48.47 t ha-1, kuru ot verimi 12.77-18.68 t ha-1, protein verimi 1.02-1.80 t ha-1, asitte çözünmeyen lif (ADF) oranı % 32.92-44.63, nötrde çözünmeyen lif (NDF) oranı
% 63.72-78.47, ham kül oranı % 5.06-7.87, ham protein oranı % 6.21-11.36, sindirilebilir kuru madde (SKM) % 54.14-
63.25, kuru madde tüketimi (KMT) 1.528-1.881 ve nispi yem değeri (NYD) 64.18-89.31 arasında değişmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre; melezleme ile elde edilen yeni tritikale genotiplerinin incelenen özellikler yönünden değerleri standart
çeşitlerden daha yüksek olmuştur. Yapılan melezleme sonuçlarının olumlu neticeler verdiği ve bu hatların ot verimi ve
kalitesi yönünden tescil için hazırlanması gerektiği düşünülmektedir.
Tritikale Yeni hatlar Kuru ot verimi Kimyasal kompozisyon Nispi yem değeri
Objectives of the present study are to determine the variations in forage yield and quality of new triticale lines developed by cross-breeding methods and to develop better lines with superior characteristics over the current ones. Experiments were carried out in randomized complete block design with 3 replications during the cropping years of 2011-2012 and 2012-2013. A total of 5 cultivar and 20 lines were used as the plant material of the experiments. Genotypes were harvested at milk stage and their herbage yield, hay yield, crude protein yield and chemical composition were investigated. Twoyears average results revealed that herbage yields varied between 36.44-48.47 t ha-1, hay yields between 12.77-18.68 t ha-1, crude protein yields between 1.02-1.80 t ha-1, acid detergent fiber (ADF) between 32.92-44.63%, neutral detergent fiber (NDF) between 63.72-78.47%, crude ash ratios between 5.06-7.87%, crude protein content between 6.21-11.36%, dry matter digestibility (DDM) between 54.14-63.25%, dry matter intake (DMI) between 1.528-1.881 and relative feed value (RFV) between 64.18-89.31. Current results revealed superior characteristics for new triticale genotypes developed with cross-breeding over the current standard lines with regard to investigated parameters. It was concluded that cross-breeding yielded positive outcomes and therefore, currently investigated high-yield and quality lines should be prepared for registration
Triticale New lines Hay yield Chemical composition Relative feed value
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 24 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 21 Sayı: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).