BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamalarının Golden Delicious

Yıl 2015, Cilt: 21 Sayı: 4, 516 - 524, 15.12.2015

Öz

Pas ve acı benek oluşumu elmalarda ciddi kalite kaybına ve meyvenin ticari değerinin azalmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, M9 anacına aşılı Golden Delicious çeşidinde GA4+7, GA3, ProCa ve etefon uygulamalarının pas ve acı benek oluşumu üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, 2010 ile 2012 yılları arasında üç yıl süreyle her yıl aynı uygulamalar yapılmış ve hasattan sonra meyvelerdeki pas ve acı benek oluşumu hem skala değerlerine göre hem de yüzde olarak hesaplanmıştır. GA4+7’nin pas oluşumunun kontrolünde çok etkili olduğu, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında pas oluşumunun minimum seviyede kaldığı ve skala değerlerinin sırasıyla 1.07, 1.11 ve 1.11 olduğu belirlenmiştir. Hasat zamanındaki paslı meyve oranı GA4+7 uygulamasında % 6.7-11.1 arasında ve kontrolde ise % 44.4-93.3 arasında değişmiştir. Pas oluşumunun azaltılmasında GA3 uygulaması GA4+7’ye benzer başarılı sonuçlar sağlamıştır. Bununla birlikte yüksek GA4+7 dozlarının özellikle meyvenin daha az olduğu yıllarda acı benek oluşumunu artırabileceği görülmüştür. ProCa ve etefon uygulamalarının pas ve acı benek üzerine herhangi bir etkisi bulunmamıştır.

Yıl 2015, Cilt: 21 Sayı: 4, 516 - 524, 15.12.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Nilgün Atay

Fatma Koyuncu

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 29 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 21 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Atay, A. N., & Koyuncu, F. (2015). Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamalarının Golden Delicious. Journal of Agricultural Sciences, 21(4), 516-524.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).