Bu çalışmanın amacı aynı beslenme rejimi uygulanmış Karadeniz'de Ordu ili
sınırları içinde (Perşembe ilçesinde) ve Ege denizinde Muğla ili sınırları içinde (Milas
ilçesi Kazıklı beldesinde) yetiştirilmiş levrek balıklarında (Dicentrarchus labrax) kimyasal
kompozisyon, yağ asidi içeriği, doku, renk ve duyusal özelliklerinin farklılıklarını tespit
etmektir. Ege bölgesinden elde edilen levrek örneklerinde, Karadeniz bölgesinden
alınana nazaran istatistiksel anlamda yüksek (P< 0.05) yağ içeriği tespit edilmiştir. Çoklu
doymamış yağ asitleri/Doymuş yağ asitlerine oranı (ÇDYA/DYA) ve eikosapentaenoik
asit ve / dekosaheksaenoik asit (EPA / DHA) oranları Ege denizinden hasat edilen levrek
örneklerinde daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Doku profil analizi ve renk sonuçlarında
gruplar arası farlılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Duyusal değerlendirmeye göre sonuçlar
yağlılık parametresi dışında yakın olarak bulunmuştur. Panelistler Ege Denizi levreğini
kimyasal kompozisyon analizi sonuçlarıyla bağlantılı olarak daha yağlı bulmuşlardır
(P< 0.05).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 29 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 2 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.