Hayvansal protein kaynakları içerisinde besin değeri yüksek ve ekonomik
öneme sahip kanatlı eti, gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir paya
sahiptir. Kanatlı etleri, bünyesinde barındırdıkları besin elementleri ile
patojen ve apatojen mikroorganizmaların da üremeleri için oldukça uygun bir
ortam oluşturmaktadır. Salmonella
spp. dünya çapında yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden hayvan sağlığı,
halk sağlığı ve gıda güvenliğinde sorunlara neden olan önemli patojenler
arasında yer almaktadır. Halk sağlığı açısından bu etkene bağlı çoklu
antimikrobiyal direnç gelişimi ve enfeksiyonlardaki artış, ekonomik giderler,
gıda ve işgücü kaybı da dahil, tedavi giderleri milyarlarla ifade edilmektedir.
Salmonella spp. epidemiyolojisi
hastalığın klinik işaretlerini göstermeyen, konakçı spesifik olmayan
serotiplerinin geniş bir yelpazede dağılımından dolayı oldukça komplekstir. Bu
yüzden "Çiftlikten Çatala Gıda Güvenliği" konusunda risk teşkil
etmektedir. Dünya genelinde yapılan değişik kontrol programları ve eradikasyon
çalışmalarıyla kümeslerde ve kanatlı ürünlerinde Salmonella prevalansı düşürülmeye çalışılmıştır. Buna rağmen Salmonella ile mücadele, komplex bir
çalışma gerektirmekte olup, üretim zincirinin her aşamasında kontrollerin
yapılması ve alınacak tedbirlere titizlikle uyulması ile etkenin minimum
düzeyde tutulması sağlanabilir. Bu derlemenin amacı, Salmonella mikrobiyolojisi, klasifikasyonu, serotipleri, antijenik
yapıları, virülans özellikleri, çevresel koşullara dirençleri, halk sağlığı ve
kanatlı sağlığı açısından enfeksiyonları, kontrol önlemleri ve prevalansına
dair bilgiler sunmaktır.
Poultry meat which has an economic importance and high nutritional
value among animal protein sources has an important role in supplying the food
needs. Owing to the nutrients they contain, poultry meats create an environment
which is quite suitable for the growth of pathogenic and apathogenic
microorganisms. Salmonella spp. are
among the significant pathogens causing problems on animal health, public
health and food safety with high morbidity and mortality worldwide. In terms of
public health, the extent of losses caused by these agents has been expressed
as billions due to the increased infection prevalence, development of multidrug
antimicrobial resistance, decreased food supply, labor intensity and treatment
costs. The epidemiology of Salmonella
agents is rather complex thank to the widespread distribution of
host-nonspecific serovars without showing any clinical signs of disease.
Therefore, they pose potential risks on food safety from farm to fork. In
world, some efforts have been made to decrease Salmonella prevalence in poultry flocks and products by employing
various control and eradication strategies. However, fighting againstSalmonella requires a comprehensive and
complex study and, it may be minimized by applying strict monitoring at all
stages of production chain and taking necessary precautions rigorously. The
purpose of this review was to present valuable information about microbiology,
classification, serotypes, antigenic structure, virulence factors, resistance
mechanisms to environmental conditions, infections concerning public and
poultry health, prevalence and control measures of Salmonella species.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 1 |