BibTex RIS Kaynak Göster

Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği

Yıl 2006, Cilt: 37 Sayı: 1, 91 - 101, 10.01.2011

Öz

Bu çalışmada, Erzurum ilinde dondurulmuş gıda tüketimi ile sosyo-ekonomik özellikler arasındaki ilişkiler tespit edilmeye
çalışılmıştır. Çalışmada anakitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı basit tesadüfi olasılık örnekleme yöntemi
kullanılmıştır. Erzurum İli merkez ilçede yüksek, orta ve düşük gelirli ailelerin ikamet ettiği 3 alt belediye sınırlarında 336 aile ile
anketler yapılmıştır. Yapılan analizlerde, dondurulmuş gıda tüketiminin gelir düzeyi ile doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. Eğitim
seviyesi yüksek kişilerin, düşük veya eğitimsiz insanlara göre, daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna ilaveten ailedeki birey
sayısı arttıkça dondurulmuş gıda tüketim oranının azalmakta olduğu görülmektedir. Dondurulmuş gıdaların tüketici gözündeki en
belirgin özelliği hazırlanmasının kolay ve zamandan tasarruf sağlayıcı olmaları, şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dondurulmuş gıda ile
ilgili en önemli haber kaynağının %34.5 pay ile televizyon olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2001, Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyon Raporu, Dondurulmuş Gıda Sanayi Alt Komisyon Raporu, VIII. Beş Yıllık Kalkınma Raporu, DPT Yayınları No: 2637, ÖİK : 645, Ankara.
  • Collins, M., 1986. Sampling editör: R. Worcester, vd. Consumer Market Researcher Handbook. Elsevier Science Publishing Company inc., London.
  • Keskin, G., 2002, Dondurulmuş Gıda, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, T.E.A.E.-Bakış, Sayı 1, Ankara
  • Kwak, T., Lee, K., Lyu, E., 1993. Consumer demands for prepared frozen or refrigerated foods and industry’s response to consumer demands, Korean J, Soc, Food sc., No: 3, Korean.
  • Nursal, B., 1995. Ticari dondurulan bazı sebzelerin C vitamini içerikleri ve değişik pişirme araçlarının C vitamini değerine etkisi, Hacettepe Üni. Sağlık Bilimleri uzmanlık tezi, Ankara.
  • Paksoy, M., Tan, S., 1998, Türkiye’de Gıda Tüketim Yapısının Gelişimi ve Tüketim Eğilimlerindeki Değişim, Türkiye 3. tarım Ekonomisi Kongresi, 7-9 Eylül, Ankara.
  • Sofçu, Ş., 1996. Dondurulmuş gıda sektöründe pazarlama kanallarının işleyişi ve Ankara ilindeki tüketicilerin dondurulmuş meyve ve sebzeler karşısındaki satın alma durum ve davranışları ile sosyo-ekonomik özellikleri arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma, İstanbul Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Uzmanlık Tezi, İstanbul.
  • Vuruş, H., 1997. Dondurulmuş gıda tüketimi ve tüketimi belirleyen sosyo-ekonomik faktörler, Adana ilinde bir yatay kesit çalışması, Çukurova Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, İhtisas Tezi, Tez No: 2244, Adana. 101
Yıl 2006, Cilt: 37 Sayı: 1, 91 - 101, 10.01.2011

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2001, Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyon Raporu, Dondurulmuş Gıda Sanayi Alt Komisyon Raporu, VIII. Beş Yıllık Kalkınma Raporu, DPT Yayınları No: 2637, ÖİK : 645, Ankara.
  • Collins, M., 1986. Sampling editör: R. Worcester, vd. Consumer Market Researcher Handbook. Elsevier Science Publishing Company inc., London.
  • Keskin, G., 2002, Dondurulmuş Gıda, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, T.E.A.E.-Bakış, Sayı 1, Ankara
  • Kwak, T., Lee, K., Lyu, E., 1993. Consumer demands for prepared frozen or refrigerated foods and industry’s response to consumer demands, Korean J, Soc, Food sc., No: 3, Korean.
  • Nursal, B., 1995. Ticari dondurulan bazı sebzelerin C vitamini içerikleri ve değişik pişirme araçlarının C vitamini değerine etkisi, Hacettepe Üni. Sağlık Bilimleri uzmanlık tezi, Ankara.
  • Paksoy, M., Tan, S., 1998, Türkiye’de Gıda Tüketim Yapısının Gelişimi ve Tüketim Eğilimlerindeki Değişim, Türkiye 3. tarım Ekonomisi Kongresi, 7-9 Eylül, Ankara.
  • Sofçu, Ş., 1996. Dondurulmuş gıda sektöründe pazarlama kanallarının işleyişi ve Ankara ilindeki tüketicilerin dondurulmuş meyve ve sebzeler karşısındaki satın alma durum ve davranışları ile sosyo-ekonomik özellikleri arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma, İstanbul Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Uzmanlık Tezi, İstanbul.
  • Vuruş, H., 1997. Dondurulmuş gıda tüketimi ve tüketimi belirleyen sosyo-ekonomik faktörler, Adana ilinde bir yatay kesit çalışması, Çukurova Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, İhtisas Tezi, Tez No: 2244, Adana. 101
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Murat Külekçi

Abdulkadir Topaloğlu Bu kişi benim

Adem Aksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Külekçi, M., Topaloğlu, A., & Aksoy, A. (2011). Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 91-101.
AMA Külekçi M, Topaloğlu A, Aksoy A. Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;37(1):91-101.
Chicago Külekçi, Murat, Abdulkadir Topaloğlu, ve Adem Aksoy. “Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37, sy. 1 (Ocak 2011): 91-101.
EndNote Külekçi M, Topaloğlu A, Aksoy A (01 Ocak 2011) Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37 1 91–101.
IEEE M. Külekçi, A. Topaloğlu, ve A. Aksoy, “Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 37, sy. 1, ss. 91–101, 2011.
ISNAD Külekçi, Murat vd. “Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37/1 (Ocak 2011), 91-101.
JAMA Külekçi M, Topaloğlu A, Aksoy A. Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;37:91–101.
MLA Külekçi, Murat vd. “Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 37, sy. 1, 2011, ss. 91-101.
Vancouver Külekçi M, Topaloğlu A, Aksoy A. Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;37(1):91-101.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/