Fenolik bileşikler bitkisel kaynaklı olup, aromatik halkasında bir veya daha fazla hidroksil grubu içeren bileşiklerdir. Bitki uçucu yağlarında bulunan bu bioaktif komponentler, doğal antioksidan kaynakları olmaları, serbest radikalleri inaktive etmeleri, oksidatif stresi azaltmaları sebepleri ile terapötik ajan olarak kullanılmış, farmasötik, kozmetik ve gıda araştırma alanlarında yer almışlardır. Bu derlemede, gıda endüstrisinde sentetik antioksidanlar yerine kullanılabilecek timokinon, timol ve karvakrol fenolik bileşikleri incelenmiştir. Timokinon, dünya tarihinde çeşitli hayvan ve insan rahatsızlıklarının tedavisinde yüzyıllardır kullanılan Nigella sativa L.’nin ana aktif bileşenidir. Timol ve karvakrol farmokolojide yaygın olarak kullanılan kekik ve türevlerinin ana bileşenleri olarak bilinmektedir. Çeşitli araştırmalarda timokinon, timol ve karvakrolün sahip oldukları antioksidan aktiviteleri ile lipit oksidasyonunu önleme ve oksidasyonun olası etkilerini azaltma potansiyelleri incelendiğinden, bu çalışmada bu konuda yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
Timokinon Timol Karvakrol Antioksidan aktivite Lipit oksidasyonu
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Kordinasyon Birimi
2018.09.04.1288 numaralı AİBÜ BAP projesi
Phenolic compounds possess an aromatic ring bearing one or more hydroxyl substituent and most are of plant origin. These bioactive components found in plant essential oils have been used as therapeutic agents because they are natural sources of antioxidants, inactivate free radicals, reduce oxidative stress, and have taken place in pharmaceutical, cosmetic and food research fields. In this review, phenolic compounds thymoquinone, thymol and carvacrol that can be used instead of synthetic antioxidants in the food industry were examined. Thymoquinone is the main active ingredient of Nigella sativa L., which has been used for centuries in the treatment of various animal and human ailments in world history. Thymol and carvacrol are known as the main components of thyme and its derivatives, which are widely used in pharmacology. Since various studies have investigated the antioxidant activities of thymoquinone, thymol and carvacrol and their potential to prevent lipid oxidation and to reduce the possible effects of oxidation, the studies conducted on this subject are summarized in this study.
Thymoquinone Thymol Carvacrol Antioxidant activity Lipid peroxidation
2018.09.04.1288 numaralı AİBÜ BAP projesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2018.09.04.1288 numaralı AİBÜ BAP projesi |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 52 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/