Bu çalışmada daha
önceki bir çalışmada sünmüş ekmeklerden izole edilen 14 adet Bacillus suşunun, 30 °C, 37 °C, 50 °C ve
55 °C’de peptidaz üretme potansiyellerinin belirlenmesinin ardından, peptidaz
aktivitesi en yüksek olan iki suş için en uygun enzim üretim besiyeri bileşimi
ve koşullarının bir kerede bir faktör yaklaşımı ile optimizasyonu yapılmıştır.
Bu amaçla en iyi aktivite değerini sağlayan karbon ve azot kaynağı ile
karbon/azot oranı, çalkalama hızı ve ön kültür besiyeri seçimi maliyet unsuru
da göz önünde bulundurularak tespit edilmiştir. En iyi karbon ve azot
kaynağının sırasıyla glukoz ve maya ekstraktı olduğu saptanmıştır. Ayrıca
karbon/azot oranının 1:5, çalkalama hızının 250 rpm olması durumunda ve ön
kültür hazırlanması için enzim üretim ortamı ile aynı besiyeri kullanıldığında
daha yüksek peptidaz aktivitesi değeri elde edilmiştir.
In
this study, peptidase production potential of 14 Bacillus species isolated from ropey breads in a previous study,
was determined at 30, 37, 50 and 55 °C.
Then, optimum enzyme production medium composition and conditions for two of
the strains which were found to
have the highest peptidase activity were optimised with one factor at a time
approach. For this purpose, carbon source, nitrogen source, carbon/nitrogen
ratio, agitation rate and pre-culture medium which ensure the best peptidase
activity were determined by considering the cost-effectiveness. The best carbon
and nitrogen source was determined as glucose and yeast extract, respectively.
Furthermore, higher peptidase activity was obtained with a carbon/nitrogen
ratio of 1:5, agitation rate of 250 rpm and with the utilization of enzyme
production medium for preparing pre-culture.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |