Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pasta Tüketen Bireylerin Pasta Tercihleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 191 - 200, 29.06.2022

Öz

Tarihi çok eski zamanlara dayanan pasta, toplumun neredeyse her kesimi tarafından bilinen, düğün, kutlama gibi birçok özel günde tüketilen pastacılık ürünüdür. Gastronomi alanında ayrı bir yeri bulunan pastanın üretiminden tüketimine kadar her aşaması ilgi çekici ve merak uyandırıcıdır. Tüketicilerin pasta tercihlerinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, kolayda örnekleme tekniği ile daha önce pasta tüketmiş 250 kişiden elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde cinsiyet, yaş ve eğitim değişkenleri ile tüketicilerin pasta tercihleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann Whitney-U testi ve Kruskall Wallis testlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, tüketicilerin büyük bir kısmının özel günlerde pasta tükettiği (%72), en çok tercih edilen pastanın çikolatalı pasta olduğu (%53,6), tüketicilerin cinsiyet ve yaş değişkeni ile pasta tercihleri arasında anlamlı farklılık bulunmadığı (p>0,05), öte yandan eğitim durumu lise ve üniversite olan bireylerin pasta tüketme eğilimlerinde ve pastaya yönelik görüşlerinde artış olduğu, dolayısıyla tüketicilerin eğitim durumları ve pasta tercihleri arasında anlamlı farklılık bulunduğu (p<0,05) görülmüştür

Kaynakça

  • Akkaya, L., Alişarlı, M., Kara, R., Telli, R. (2006). Afyonkarahisar’da tüketime sunulan kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2), 93-97.
  • Aslan, N. (2021). Pasta ve Unlu Mamüller. İçinde: Seçim, Y., Bayrakçı S. (Ed.), İleri Mutfak Bilimleri (ss. 127-151). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Atan, R. (2017). Dünden bugüne pastanın masalsı tarihi. https://gastromanya.com/dunden-bugune-pastanin-masalsi-tarihi/
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Yıldırım, E. (2019). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Değirmenci-Gündoğmuş, H. (2018). Determination of reading comprehension levels of fourth grade students in terms of some variables. Social Sciences Studies Journal, 4(15), 738-743.
  • Demir, G. (2008). Yükselen Hizmet Pazarlaması Uygulaması Olarak Butik Pastane İşletmeciliği ve İstanbul'daki Butik Pastaneler Üzerine Kapsamlı Bir Araştırma. Doktora Tezi, Işık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Dizlek, H. (2013). Kremalı kek (yaş pasta) bileşenleri ve üretimi. Dünya Gıda, 6, 77-86.
  • Dokuzcan, B.D. (2019). Pastacılıkta Yumurta İkamesi Olarak Nohut Suyu Kullanımı ve Yumurtasız Pandispanya Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ekinci, A. (2018). Pastanın da bir tarihi var. https://www.foodtime.com.tr/makale/pastanin-da-bir-tarihi-var-m264.html
  • Friberg, B. (2002). The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry. New York: John Wiley & Sons.
  • Gönül, Ö. (2017). Pastacılıkta kullanılan kremalarının kalitesi. Aydın Gastronomy, 1(2), 57-66.
  • Humble, N. (2010). Cake: A Global History. London: Reaktion Books.
  • Karabudak, E., Başoğlu, S., Turnagöl, H., Özbay-Bedir, G., Türközü, D. (2013). Pastacılık ürünlerinin enerji ve besin değerleri ile diyet değişim listelerindeki karşılıklarının değerlendirilmesi. Gıda, 38(4), 231-238.
  • Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Kaya, Z., Şahin, M. (2013). Meslek Yüksek Okulları İçin Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri. Konya: Eğitim Yayınevi.
  • Kısa, Ö., Albay, A., Erol, İ., Sırıken, B., Esin, N., Gün, H., Yurtyeri, A. (1996). Kremalı pastalardan izole edilen koagulaz (+) stafilokokların enterotoksin oluşturma özelliklerinin Vidas yöntemiyle belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 43, 405-411.
  • Kozak, M. (2018). Bilimsel Araştırma. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Krondl, M. (2011). Sweet Invention: A History of Dessert. Chicago: Chicago Review Press.
  • Nalbant-Aydın, İ. (2013). Yeni Pazarlama Stratejileri Bağlamında Butik Pastacılık Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Öksüztepe, G., Patır, B., Çalıcıoğlu, M., İlhak, O.İ., Dikici, A. (2010). Elazığ’da satılan kremalı pastalarda E. coli O157:H7’nin varlığı. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2), 307-311.
  • Sancak, Y.C., İşleyici, Ö., Elibol, C., Ekici, K. (2002). Van’da tüketime sunulan kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2),8-11.
  • Tuğcu, E.D. (2018). Chef Duygu Tuğcu'yla Butik Pastacılık. İstanbul: Rumuz Yayınevi.
  • Wilson, C. (2005). Wedding cake: A slice of history. Gastronomica, 5(2), 69-72.

A Study on Cake Preferences of Cake Consuming Individuals

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 191 - 200, 29.06.2022

Öz

Cake, whose history dates back to ancient times, is a pastry product known by almost every part of the society and consumed on many special occasions such as weddings and celebrations. In this study, which aims to determine the cake preferences of the consumers, the data obtained from 250 people who have consumed cake before with the convenience sampling technique were used. In the analysis of the data, Mann Whitney-U test and Kruskall Wallis tests were used to determine whether there is a significant difference between gender, age and education variables and consumers' cake preferences. As a result, most of the consumers consumed on special occasions (72%), the most preferred cake was chocolate cake (53.6%), and there was no significant difference between the gender and age variables and preferences of the consumers (p>0.05). On the other hand, it was observed that there was an increase in the consumption tendencies and opinions of individuals with high school and university education, therefore, there was a significant difference between the education levels and preferences of the consumers (p<0.05).

Kaynakça

  • Akkaya, L., Alişarlı, M., Kara, R., Telli, R. (2006). Afyonkarahisar’da tüketime sunulan kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2), 93-97.
  • Aslan, N. (2021). Pasta ve Unlu Mamüller. İçinde: Seçim, Y., Bayrakçı S. (Ed.), İleri Mutfak Bilimleri (ss. 127-151). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Atan, R. (2017). Dünden bugüne pastanın masalsı tarihi. https://gastromanya.com/dunden-bugune-pastanin-masalsi-tarihi/
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Yıldırım, E. (2019). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Değirmenci-Gündoğmuş, H. (2018). Determination of reading comprehension levels of fourth grade students in terms of some variables. Social Sciences Studies Journal, 4(15), 738-743.
  • Demir, G. (2008). Yükselen Hizmet Pazarlaması Uygulaması Olarak Butik Pastane İşletmeciliği ve İstanbul'daki Butik Pastaneler Üzerine Kapsamlı Bir Araştırma. Doktora Tezi, Işık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Dizlek, H. (2013). Kremalı kek (yaş pasta) bileşenleri ve üretimi. Dünya Gıda, 6, 77-86.
  • Dokuzcan, B.D. (2019). Pastacılıkta Yumurta İkamesi Olarak Nohut Suyu Kullanımı ve Yumurtasız Pandispanya Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ekinci, A. (2018). Pastanın da bir tarihi var. https://www.foodtime.com.tr/makale/pastanin-da-bir-tarihi-var-m264.html
  • Friberg, B. (2002). The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry. New York: John Wiley & Sons.
  • Gönül, Ö. (2017). Pastacılıkta kullanılan kremalarının kalitesi. Aydın Gastronomy, 1(2), 57-66.
  • Humble, N. (2010). Cake: A Global History. London: Reaktion Books.
  • Karabudak, E., Başoğlu, S., Turnagöl, H., Özbay-Bedir, G., Türközü, D. (2013). Pastacılık ürünlerinin enerji ve besin değerleri ile diyet değişim listelerindeki karşılıklarının değerlendirilmesi. Gıda, 38(4), 231-238.
  • Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Kaya, Z., Şahin, M. (2013). Meslek Yüksek Okulları İçin Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri. Konya: Eğitim Yayınevi.
  • Kısa, Ö., Albay, A., Erol, İ., Sırıken, B., Esin, N., Gün, H., Yurtyeri, A. (1996). Kremalı pastalardan izole edilen koagulaz (+) stafilokokların enterotoksin oluşturma özelliklerinin Vidas yöntemiyle belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 43, 405-411.
  • Kozak, M. (2018). Bilimsel Araştırma. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Krondl, M. (2011). Sweet Invention: A History of Dessert. Chicago: Chicago Review Press.
  • Nalbant-Aydın, İ. (2013). Yeni Pazarlama Stratejileri Bağlamında Butik Pastacılık Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Öksüztepe, G., Patır, B., Çalıcıoğlu, M., İlhak, O.İ., Dikici, A. (2010). Elazığ’da satılan kremalı pastalarda E. coli O157:H7’nin varlığı. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2), 307-311.
  • Sancak, Y.C., İşleyici, Ö., Elibol, C., Ekici, K. (2002). Van’da tüketime sunulan kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2),8-11.
  • Tuğcu, E.D. (2018). Chef Duygu Tuğcu'yla Butik Pastacılık. İstanbul: Rumuz Yayınevi.
  • Wilson, C. (2005). Wedding cake: A slice of history. Gastronomica, 5(2), 69-72.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Görkem Teyin 0000-0002-1959-2603

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Teyin, G. (2022). Pasta Tüketen Bireylerin Pasta Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Aydın Gastronomy, 6(2), 191-200.



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png