Today, a large part of the world population of 7.83 billion benefits from telecommunication services. Telenutrition is the use of electronic information and telecommunication technologies in the medical nutrition therapy process by licensed dietitians. During these processes, elements such as live video conference, mobile phone, social media, mobile applications, training videos, SMS, e-mail or fax are used. Telenutrition supports the treatment and follow-up process by bringing together healthcare professionals and patients in places where transportation or interaction opportunities are limited. In addition, it provides cost reduction in many economic issues such as transportation, accommodation, vehicle use, hospital expenses. The barriers to the telenutrition approach are the inability to perform physical examinations, the presence of distractions in the patient or specialist home environment, increased care coordination among the professional team, technical problems and limited telecommunication skills. Today, telenutrition applications are used in the follow-up of many diseases and many of them have positive effects. In addition, there is no clear information about its effectiveness and content. The aim of this study is to evaluate the content, effectiveness and standards of the services to be provided with telenutrition in the medical nutrition treatment of diseases with the current literature.
Günümüzde 7.83 milyarlık dünya nüfusunun büyük bir bölümü telekomünikasyon hizmetlerinden faydalanmaktadır. Telenütrisyon, lisanslı diyetisyenler tarafından tıbbi beslenme tedavisi sürecinde elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknolojilerinin kullanılmasıdır. Bu işlemler sırasında canlı video konferans, cep telefonu, sosyal medya, mobil uygulamalar, eğitim videoları, SMS, e-posta veya faks gibi unsurlar kullanılmaktadır. Telenütrisyon, ulaşım veya etkileşim imkanlarının sınırlı olduğu yerlerde sağlık uzmanları ve hastaları bir araya getirerek tedavi ve takip sürecini desteklemektedir. Bunun yanında ulaşım, konaklama, araç kullanımı, hastane masrafları gibi pek çok ekonomik konuda maliyet azalması sağlamaktadır. Telenütrisyon yaklaşımının önündeki engeller ise fiziksel muayeneler yapamama, hasta veya uzman ev ortamlarında dikkat dağıtıcı unsurların bulunması, profesyonel ekip arasında artan bakım koordinasyonu, teknik sorunlarının yaşanması ve sınırlı telekomünikasyon becerileridir. Günümüzde pek çok hastalığın takibinde Telenütrisyon uygulamaları kullanılmakta ve birçoğunda olumlu etkileri belirtilmektedir. Bunun yanında etkinliği ve içeriği konusunda net bilgiler bulunmamaktadır. Bu çalışmada amaç hastalıkların tıbbi beslenme tedavisinde Telesağlık uygulamalarından biri olan Telenütrisyon ile verilecek hizmetlerin içeriğini, etkinliğini ve standartlarını güncel literatür ile değerlendirmektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ekim 2022 |
Gönderilme Tarihi | 24 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 3 |