Problem Durumu: Tüm dünyada 50 yaş üzerindeki bireylerin sayısı gittikçe
artmaktadır ve bu grup turizm endüstrisinde üçüncü yaş turisti olarak isimlendirilmektedir.
Söz konusu grup yaşam sürelerinin uzaması, boş zamanlarının ve gelirlerinin
artması, emeklilik ve yarı emeklilik gibi nedenlerden dolayı daha fazla seyahat
edebilmektedir. Dolayısıyla üçüncü yaş turistleri turizm endüstrisi için önemli
bir pazar bölümü haline gelmiştir. Bu grubun seyahatleri sırasında en fazla önem
verdikleri durum ise sağlıklarına uygun yiyecek ve içeceklere ulaşmaktır. Çünkü
ilerleyen yaşlarda bu kişiler, yaşa bağlı olarak artan ya da ortaya çıkan çeşitli hastalıklarla
karşılaşmaktadırlar ve seyahatleri süresince bu hastalıkları olumsuz yönde
etkilemeyecek yiyecek ve içeceklere ulaşmak istemektedirler.
Araştırmanın Amacı: Bu çalışma üçüncü yaş turistlerinin özelliklerini, otellere
bağlı restoranlarında yiyecek ve içeceklerle ilgili sorunlarla karşılaşma durumlarını
ve karşılaştıkları sorunların neler olduğunu ortaya koymak ve elde edilen
veriler ışığında restoranlardan sorumlu olan yöneticilere önerilerde bulunmak
amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Üçüncü yaş turistlerinin otellere bağlı restoranlarda yiyecek ve içeceklerle
ilgili karşılaştıkları sorunlara ilişkin yazın taraması yapıldıktan sonra bu
sorunların neler olduğunun belirlenebilmesi için anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma
Nisan-Mayıs 2013 tarihleri arasında yürütülmüş ve çalışmaya 241 turist alınmıştır.
Verilerin analizi için frekans ve yüzde tabloları ile t testinden yararlanılmıştır
ve veriler SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir.
Araştırma Tartışma ve Sonuçları: Çalışma sonucunda üçüncü yaş turistlerinin
otel restoranlarında en fazla yemeklerin fazla yağlı ve kalorili olması, enerji değerlerinin yazılmamış olması, menüde diyabetik ürünlerin yer almaması, yiyeceklerin
içinde bulunan besin ögelerinin yazılmaması, yemeklerin fazla tuzlu olması,
ızgara yapılarak pişirilmiş yemeklerin her öğünde olmaması, haftada en az
iki kez balığın bulunmaması, yağı alınmış ya da yarı yağlı ürünlerin bulunmaması,
tatlandırıcı ile hazırlanmış tatlıların bulunmaması, haşlanarak pişirilen yemeklerin
her öğünde olmaması sorunları ile karşılaştıkları bulunmuştur.
Statement of the Problem: The number of individual over the age of 50 increasing
in all over the world and this group called third age tourists of tourism
industry. This group travel more than past because of the some reasons such as
prolongation of life, increase of leisure time and income, situation of pension or
semi-pension. Therefore, third age tourist have become an important market segment
for tourism industry. For this group, the more important issue is to achieve
healthy foods and beverages during their travel. Because in advancing age people
meet various diseases depend on age and they want to achieve food and beverages
which dosen’t adversely effect this diseases.
Purpose of the study: This study has been performed on the purposed of
determining characteristic of the third age tourist, situation of encounter problems
about food and beverage in hotel restaurants and determine what kinds of problem
they have and direction of these results, recommendations to restaurant managers.
Method: After reviewed of the literate about third age tourists’ encounter of
problems about food and beverage in hotel restaurants survey method was used
to determine these problems. In this study, questionnaire conducted between the
months of April and May in 2013 and 241 tourist responded to the study. For data
analysis, frequency and percentage distribution and t test methods were used and
data were collected SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 15.0.
Results and Discussion: At the end of the research it is determined that the
third age tourists were faced with mostly excess fatty and calorie foods, lack of energy table on meals, lack of diabetic products in menu, prescribing nutrients in
meals, too much savory meals, lack of grill-cooked food at every meal, lack of
fish at least two times per week, skimmed or semi-skimmed absence of products,
lack of desserts with sweetener absence and lack of boiling meals at every meal
cooked in boiling problems in hotel restaurants.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |
BAUNSOBED