Bu
çalışmada İstanbul’un bazı semtlerinde ikamet eden, farklı eğitim seviyesine
sahip katılımcıların gıda güvenliği ve hijyen konusundaki bilgi ve tutumlarının
belirlenmesi amaçlanmıştır. 1 Şubat- 30 Haziran 2014 tarihleri arasında
yürütülen çalışmada, gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen 596 katılımcının
cinsiyet ve eğitim durumlarıyla gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili en önemli
kavramlar, donmuş et ürünü alma ve çözdürme, el yıkama, mutfakta yemek
hazırlama, pişirme ve saklama aşamalarında dikkat edilmesi gereken parametreler
konusundaki bilgi düzeylerini ve alışkanlıklarını değerlendirmeyi sağlayacak
şekilde tasarlanmış, 23 adet sorudan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, IBM SPSS 21®
programındaki sıklık ve Pearson ki-kare testleri uygulanmış, p<0,05 düzeyi istatistiksel
açıdan anlamlı kabul edilmiştir. “Mutfakta yemek hazırlığı sırasında kullanılan
araç, gereç, alet vb. temizliğini ne sıklıkla yaparsınız?” sorusu dışında,
katılımcıların sorulara verdikleri cevaplar ile cinsiyetleri arasında anlamlı farkın
olmadığı (p>0,05), katılımcıların
eğitim durumları ile “hijyen ne demektir?”, “aşağıdakilerden hangisi gıda
zehirlenmelerine sebep olur?”, “mutfakta mikroorganizmaların yayılmasında
hangisi etkili olur?”, “yıkanmış ellerin kurulanmasında aşağıdakilerden
hangisini tercih edersiniz?”, “mutfakta yemek hazırlığı ve pişirmesi sırasında
aşağıdakilerden hangilerini kullanırsınız?”, “pişen et, tavuk ya da balığın iç
sıcaklığı aşağıdaki şıklardan hangisi olmalıdır?” sorularına verdikleri yanıtlar
arasında ise anlamlı fark (p<0,05)
olduğu bulunmuştur. Gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili olarak en önemli
olduğunu düşündüğümüz bilgiler ve uygulamalar konusunda; katılımcıların doğru
bilgi veya doğru alışkanlık sahibi olmaları ile eğitim seviyesi arasındaki
ilişkinin beklenildiği şekilde anlamlı olmadığı gözlemlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |