Bu çalışmanın amacı, bazı çeltik çeşitlerinin demir noksanlığına dayanıklılıklarının belirlenmesidir. 5 farklı çeltik çeşidine ilişkin fideler %0 ve %4 kireç (CaCO3) içeren 1 kg kuvars kumu dolu plastik saksılara her saksıda 10 bitki olacak şekilde dikilmiştir. Çeltik bitkisine her kireç dozunda 0 ve 45 µM Fe dozlarında Fe-EDDHA içeren bitki besin çözeltisi verilmiştir. Demir noksanlığı şartlarında yetiştirilen 5 farklı çeltik çeşidinin incelenen 22 özellik bakımından 2 ana grupta toplandığı görülmüştür. Bunlardan Biga incisi ve Osmancık-97 çeşitleri birinci grubu; Ronaldo ve Edirne çeşitleri ise ikinci grubu oluşturmuştur. Diğer yandan, Hamzadere çeşidi ise Ronaldo ve Edirne çeşitlerinin oluşturduğu ikinci gruba daha yakın bulunmuştur. Demir noksanlığı şartlarında yetiştirilen çeşitler arasında incelenen özellikler bakımından en yakın iki çeltik çeşidinin Biga incisi ve Osmancık-97 çeşitleri olduğu; buna karşın, birbirine en uzak çeltik çeşitlerinin ise Biga incisi ve Hamzadere çeltik çeşitleri olduğu tespit edilmiştir. Demir noksanlığına en dayanıklı çeşit Biga incisi; buna karşın, en hassas çeşidin ise Hamzadere çeşidi olduğu tespit edilmiştir. Demir noksanlığı şartlarında yetiştirilen Ronaldo ve Edirne çeltik çeşitlerinde demir noksanlığını belirleyen en iyi özelliklerinin nisbi glutatyon redüktaz aktiviteleri ve nisbi prolin kapsamına ilişkin değerler olduğu ve bu özellikler yönünden bu çeşitlerin iyi çeşitler oldukları belirlenmiştir. Bu çeşitler aynı grupta toplanmışlardır. Ronaldo çeltik çeşidinde, nisbi glutatyon redüktaz aktivitesi ve nisbi prolin kapsamı sırasıyla %95,39 ve %90,95; Edirne çeşidinde ise sırasıyla %78,94 ve 87,21 bulunmuştur. Demir noksanlığı şartlarında yetiştirilen Osmancık-97 ve Biga incisi çeşitlerinin ise nisbi karotenoid kapsamları yönünden iyi çeşitler oldukları ve bu çeşitlerin aynı grupta bulundukları belirlenmiştir.
Çeltik çeşidi Demir noksanlığı Demir beslenme kabiliyeti ve özellikleri
-
-
-
The aim of this study is to determine the resistance of some paddy varieties to iron deficiency. Seedlings of 5 different paddy varieties were planted in plastic pots filled with 1 kg of quartz sand containing 0 %and 4 %lime (CaCO3), with 10 plants per pot. A nutrient solution containing Fe-EDDHA in doses of 0 and 45 µM Fe in each lime dose was given to the rice plant. It was seen that 5 different paddy varieties grown under iron deficiency conditions were collected in 2 main groups in terms of 22 characteristics. While Biga pearl and Osmancık-97 varieties formed the first group, Ronaldo and Edirne varieties formed the second group. On the other hand, Hamzadere variety was found closer to the second group consisting of Ronaldo and Edirne varieties. Among the varieties grown under iron deficiency conditions, the closest two paddy varieties in terms of the characteristics examined are Biga pearl and Osmancık-97 varieties; On the other hand, it has been determined that the most distant paddy varieties are Biga pearl and Hamzadere paddy varieties. It was determined that the most resistant variety to iron deficiency was Biga pearl, while the most sensitive variety was the Hamzadere variety. It has been determined that the best characteristics determining iron deficiency in Ronaldo and Edirne paddy cultivars grown under iron deficiency conditions are relative glutathione reductase activities and values related to relative proline content and these varieties are good varieties in terms of these features. These varieties are gathered in the same group. Relative glutathione reductase activity and relative proline content were respectively 95.39%and 90.95%in Ronaldo paddy variety, while in Edirne variety it was 78.94%and 87.21%, respectively. Osmancık-97 and Biga pearl varieties grown under iron deficiency conditions are good varieties in terms of their relative carotenoid content and it has been determined that these varieties are in the same group.
Rice variety Iron deficiency Iron nutritional ability and properties
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 19 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 31 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 3 |