Postbiyotikler, konakçı sağlığı üzerine olumlu etkiler gösteren cansız mikroorganizmalar ve/veya bunların bileşenleridir. Postbiyotiklerin kesin mekanizmaları tam olarak anlaşılamamış olsa da spesifik fizyolojik etkiler sağlayarak konak sağlığının iyileştirilmesinde sayısız olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Kolay depolanabilme, uzun raf ömrü, seri üretim kapasitesi, gıdaların mikrobiyal bozulmasını önlemesi gibi çeşitli avantajlara sahip olması gıda, hayvancılık ve farmakoloji alanında kullanılabilirliklerini de sağlamaktadır. Tüm bu özellikleri dikkate alındığında postbiyotikler birçok endüstri alanında kullanılabilecek yeni nesil fonksiyonel bileşenler olarak kabul edilmektedir. Bu makalede, postbiyotik terminolojisi, üretimi, karakterizasyonu, biyoaktivitesi, sağlığı geliştirici etkisi ve endüstriyel uygulamaları gibi kavramlar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
-
-
-
-
Postbiotics are non-living microorganisms and their components that benefit host health. Although the exact mechanisms of postbiotics are not fully understood, they have been shown to have numerous beneficial effects in improving host health through specific physiological effects. They have various advantages, such as easy storage, long shelf life, mass production capacity, and prevention of microbial spoilage of food, and can be used in food, animal husbandry, and pharmacology. Considering all of these characteristics, postbiotics are considered the next generation of functional components that can be used in a wide range of industries. This article provides information on concepts such as postbiotic terminology, production, characterization, bioactivity, health-promoting effects, and industrial applications.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.