Bu araştırma Bursa ekolojik koşullarında
ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır çeşitlerinin (AS 160 Silaz,
Colonia, P 3394, Hacıbey, 94MAY66, Macha, Sy Jullen, Sy Atomic ve Temuco) silaj kalitelerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Mısır çeşitleri hamur olum döneminde hasat edilmiş ve silajlar
60 günlük fermantasyon dönemi sonunda açılmıştır. Mısır çeşitlerine ait
silajlarda kuru madde oranı, pH, silaj kaybı, ham protein, ADF, NDF, suda
çözünebilir karbonhidrat, laktik asit ve asetik asit içerikleri gibi özellikler
incelenmiştir. Araştırmada, silaj kuru madde oranı, silaj kaybı, ADF, NDF ve suda
çözünebilir karbonhidrat içeriklerinin çeşit farklılıklarından önemli derecede
etkilendikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Bursa ve benzer ekolojilerde yapılacak silajlarda öncelikle Temuca çeşidi
başta olmak üzere Macha, Hacıbey ve 94MAY66 çeşitleri tercih edilebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 33 Sayı: 2 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.