Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

İklim Değişimi Sürecinin Sürdürülebilir ve Güvenli Gıda Üretimine Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 36 Sayı: 2, 447 - 460, 01.12.2022
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.994886

Öz

Dünyanın doğal döngüsü, sanayi devriminden sonra başlayan ve artarak devam eden insan aktivitelerinden etkilenmektedir. İlk olarak fosil yakıtların tüketimi ile kendini göstermeye başlayan insani etkiler, küreselleşmeye bağlı mobilite, beslenme faaliyetleri ve sanayileşme ile yüksek seviyelere ulaşmıştır. Bu etkiler atmosfer bileşiminin dengesini bozarak iklimde değişiklikler meydana getirmektedir. Değişen iklimin ise neden olduğu birçok olumsuz sonuç bulunmakta, bunlar arasında en önemlilerinden biri gıda üretimindeki değişimler olarak görülmektedir. İklim değişikliği, gıda üretiminde sürdürülebilirliği etkileyen başlıca faktördür. Sürdürülebilirliğin sağlanması, ilk etapta üretim teknolojilerinin değişmesi ve yerel ürünlerin yerine değişen iklime uygun türlerin yetiştirilmesi ile mümkün görünmektedir. Yanı sıra, gıda üretiminin sekteye uğramadan toplumların ihtiyacının karşılayabilmesi için farklı uygulamalar da yapılmaktadır. Bu uygulamalar arasında ise daha çok korunma ve büyümeyi destekleme amaçlı kimyasal kullanımı ile tohumlarda genetik modifikasyon tekniğinin kullanımı, ön plana çıkmaktadır. Ancak üretimde kullanılan bu uygulamaların niteliği, kapsamı ve büyüklüğü hakkında tüketicide önemli düzeyde bilgi eksikliği ve şüpheler bulunmaktadır. İklimde yaşanan olumsuzluklara rağmen, üretimde yeni uygulamaların kullanımı bugün ve gelecekte gıda üretimlerini mümkün kılacaktır. Ancak bu durum, güvenli gıda konusunda bilinçlenen tüketicide negatif algı oluşturmakta, kaygılar gün geçtikçe artmaktadır. Yapılan bu çalışmada, değişen iklim koşullarına ayak uydurmak amacıyla kullanılan uygulamaların, bitkisel ve hayvansal üretimde sürdürülebilirliğe etkisi irdelenecek ve gıda güvenliği konusu açısından etkileri değerlendirilecektir.

Kaynakça

  • Akhtar, S. 2015. Food safety challenges-a Pakistan's perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55(2): 219-226.
  • Allan, R.P., Barlow, M., Byrne, M.P., Cherchi, A., Douville, H., Fowler, H.J., Gan, T.Y., Pendergrass, A.G., Rosenfeld, D., Swann, A.L.S., Wilcox, L.J. and Zolina, O. 2020. Advances in understanding large-scale responses of the water cycle to climate change. Annals of the New York Academy of Sciences, 1472(1): 49- 75.
  • Alshrouf, A. 2017. Hydroponics, aeroponic and aquaponic as compared with conventional farming. American Scientific Research Journal For Engineering, Technology and Sciences (Asrjets), 27(1): 247-255.
  • Armanda, D.T., Guinée, J.B. and Tukker, A. 2019. The second green revolution: Innovative urban agriculture's contribution to food security and sustainability–A review. Global Food Security, 22: 13-24.
  • Aschemann-Witzel, J., Varela, P. and Peschel, A.O. 2019. Consumers’ categorization of food ingredients: Do consumers perceive them as ‘clean label’producers expect? An exploration with projective mapping. Food Quality and Preference, 71: 117-128.
  • Aydın, F. ve Sarptaş, H. 2018. İklim değişikliğinin bitki yetiştiriciliğine etkisi: Model bitkiler ile Türkiye durumu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(3): 512-521.
  • Bártíková, H., Podlipná, R. and Skálová, L. 2016. Veterinary drugs in the environment and their toxicity to plants. Chemosphere, 144: 2290-2301.
  • Benke, K. and Tomkins, B. 2017. Future food-production systems: Vertical farming and controlled-environment agriculture. Sustainability: Science, Practice and Policy, 13(1): 13-26.
  • Bennema, S.C., Vercruysse, J., Morgan, E., Stafford, K., Höglund, J., Demeler, J., Samson-Himmelstjerna, G. and Charlier, J. 2010. Epidemiology and risk factors for exposure to gastrointestinal nematodes in dairy herds in Northwestern Europe. Veterinary Parasitology, 173(3-4): 247-254.
  • Boccia, F. 2016. Consumer perception: An analysis on second generation genetically modified foods. Nutrition & Food Science, 46(5): 637-646.
  • Burge, C.A., Eakin, C.M., Friedman, C.S., Froelich, B., Hershberger, P.K., Hofmann, E.E., Harvell, C.D., Petes, L.E., Prager, K.C., Weil, E., Willis, B.L. and Ford, S.E. 2014. Climate change influences on marine
  • infectious diseases: Implications for management and society. Annual Review of Marine Science, 6(1): 1-29. Considine, J.A. 2018. Concepts and practice of use of plant growth regulating chemicals in viticulture. In Plant growth regulating chemicals, Ed.: Nickell, L.G., Boca Raton, Florida, ABD, pp: 89-183.
  • Çebi, S.Y. ve Olhan, E. 2019. Genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin küresel düzeyde olası etkileri. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33(1): 179-196.
  • Demir, A. 2009. Küresel iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik ve ekosistem kaynakları üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 1(2): 37-54.
  • Demirel, F., Eren, B., Demirel, S. ve Erol, A. 2020. Flow Sitometri ve Bitki Islahı. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 34(1): 213-223.
  • Domingo, J.L. 2016. Safety assessment of GM plants: An updated review of the scientific literature. Food and Chemical Toxicology, 95: 12-18.
  • EPA 2019. U.S. Environmental Protection Agency. https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas emissions-data (Erişim tarihi: 12.05.2021).
  • Erbek, E., Özyörük, A. ve Arslan, Ü. 2018. Bursa ili Gürsu ve Kestel ilçelerindeki meyve üreticilerinin pestisit kullanımına yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 32(2): 69- 76.
  • FAO 2008. Food and Agriculture Organization. Expert meeting on climate-related transboundary pests and diseases including relevant aquatic species, food and agriculture organization of the United Nations, 25–27 February, Options for decision makers. http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/foodclimate/presentations/ diseases/OptionsEM3.pdf (Erişim tarihi: 25.05.2021).
  • FAO 2009. Food and Agriculture Organization. Climate change: Implications for food safety. http://www.fao.org/3/i0195e/i0195e00.pdf (Erişim tarihi: 06.06.2021).
  • FAO 2014. Food and Agriculture Organization. The state of world fisheries and aquaculture. http://www.fao.org/3/i3720e/i3720e.pdf (Erişim Tarihi: 25.08.2021).
  • Farías, P. 2020. Promoting the absence of pesticides through product labels: The role of showing a specific description of the harmful effects, environmental attitude and familiarity with pesticides. Sustainability, 12(21): 8912.
  • Fernihough, A. and O'rourke, K.H. 2021. Coal and the European industrial revolution. The Economic Journal, 131(635): 1135-1149.
  • Gaughan, J.B., Sejian, V., Mader, T.L. and Dunshea, F.R. 2019. Adaptation strategies: Ruminants. Animal Frontiers, 9(1): 47-53.
  • Godde, C.M., Mason-D’croz, D., Mayberry, D.E., Thornton, P.K. and Herrero, M. 2021. Impacts of climate change on the livestock food supply chain; A review of the evidence. Global Food Security, 28: 100488.
  • Gonnella, M. and Renna, M. 2021. The evolution of soilless systems towards ecological sustainability in the perspective of a circular economy. Is it really the opposite of organic agriculture?. Agronomy, 11(5): 950. Gonnella, M., Renna, M. and Serio, F. 2020. Yield and quality of greenhouse multi-leaf lettuce cultivars grown in soil and soilless culture under Mediterranean conditions. Italus Hortus, 27: 18-30.
  • He, T. and Li, C. 2020. Harness the power of genomic selection and the potential of germplasm in crop breeding for global food security in the era with rapid climate change. The Crop Journal, 8(5): 688-700.
  • Heffernan, J.W. and Hillers, V.N. 2002. Attitudes of consumers living in washington regarding food biotechnology. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 102(1): 85.
  • Ichim, M.C. 2021. The more favorable attitude of the citizens toward GMOs supports a new regulatory framework in the European Union. Gm Crops & Food, 12(1): 18-24.
  • IPCC 2014. Intergovernmental Panel on Climate Change. Climate change 2014: Mitigation of climate change. Exit contribution of working group III to the fifth assessment report of the intergovernmental panel on climate change. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/ipcc_wg3_ar5_full.pdf (Erişim tarihi: 07.06.2021).
  • King, T., Cole, M., Farber, J.M., Eisenbrand, G., Zabaras, D., Fox, E.M. and Hill, J.P. 2017. Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends in Food Science & Technology, 68: 160-175.
  • Knox, J., Hess, T., Daccache, A. and Wheeler, T. 2012. Climate change impacts on crop productivity in Africa and South Asia. Environmental research letters, 7(3): 034032.
  • Kools, S.A., Moltmann, J.F. and Knacker, T. 2008. Estimating the use of veterinary medicines in the European Union. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 50(1): 59-65.
  • Korkmaz, K. 2007. Küresel ısınma ve tarımsal uygulamalara etkisi. Alatarım Dergisi, 6(2): 43-49.
  • Kramkowska, M., Grzelak, T. and Czyzewska, K. 2013. Benefits and risks associated with genetically modified food products. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 20(3): 413- 419.
  • Kumlay, A.M. ve Eryiğit, T. 2011. Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici maddeler: Bitki hormonları. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(2): 47-56.
  • Lake, I.R., Hooper, L., Abdelhamid, A., Bentham, G., Boxall, A.B., Draper, A., Fairweather-Tait, S., Hulme, M., Hunter, P.R., Nichols, G. and Waldron, K.W. 2012. Climate change and food security: Health impacts in developed countries. Environmental Health Perspectives, 120(11): 1520-1526.
  • Langenbach, T., Caldas, L.Q., de Campos, T., Correia, F., Lorenz, N., Marinho, D., Mano, D., Meirelles, L.C., Oliveira, M., Parente, C., Torres, J.P., Vicente, L. and Vieira, E. 2021. Perspectives on sustainable pesticide control in Brazil. World, 2(2): 295-301.
  • Lloret, J., Rätz, H.J., Lleonart, J. and Demestre, M. 2016. Challenging the links between seafood and human health in the context of global change. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdo, 96(1): 29-42.
  • Łozowicka, B., Wołejko, E., Kaczyński, P., Konecki, R., Iwaniuk, P., Drągowski, W., Łozowicki, J.,Tujtebajeva, G., Wydro, U. and Jablońska-Trypuć, A. 2021. Effect of microorganism on behaviour of two commonly used herbicides in wheat/soil system. Applied Soil Ecology, 162: 103879.
  • Massand, A. 2021. A review paper on farm power and energy in agriculture. International Journal of Modern Agriculture, 10(2): 1106-1114.
  • Montgomery, S.L. 2014. Küresel enerjiye yön veren güçler: 21. yüzyıl ve sonrası. Tübitak Yayınları, Ankara, Türkiye, 514p.
  • Nawab, A., Ibtisham, F., Li, G., Kieser, B., Wu, J., Liu, W., Zhao, Y., Nawab, Y., Li, K., Xiao, M. and An, L. 2018. Heat stress in poultry production: Mitigation strategies to overcome the future challenges facing the global poultry industry. Journal of Thermal Biology, 78: 131–139.
  • Nawaz, M.A., Mesnage, R., Tsatsakis, A.M., Golokhvast, K.S., Yang, S.H., Antoniou, M.N. and Chung, G. 2019. Addressing concerns over the fate of DNA derived from genetically modified food in the human body: A review. Food and Chemical Toxicology, 124: 423-430.
  • Öztürk, K. 2002. Küresel iklim değişikliği ve Türkiye’ye olası etkileri. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1): 47-65.
  • Perry, B.D., Grace, D. and Sones, K. 2013. Current drivers and future directions of global livestock disease dynamics. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(52): 20871-20877.
  • Polsky, L. and von Keyserlingk, M.A.G. 2017. Invited review: Effects of heat stress on dairy cattle welfare. Journal of Dairy Science, 100(11): 8645–8657.
  • Robbins, A. 2016. How to understand the results of the climate change summit: Conference of parties21 (Cop21) Paris 2015. Journal of Public Health Policy, 37: 129-132.
  • Rojas-Downing, M.M., Nejadhashemi, A.P., Harrigan, T. and Woznicki, S.A. 2017. Climate change and livestock: Impacts, adaptation and mitigation. Climate Risk Management, 16: 145-163.
  • Salih, A.A., Baraibar, M., Mwangi, K.K. ve Artan, G. 2020. Climate change and locust outbreak in East Africa. Nature Climate Change, 10(7): 584-585.
  • Saygın, Ö. ve Demirbaş, N. 2018. Türkiye'de kırmızı et tüketimi: Sorunlar ve öneriler. Selçuk Journal Of Agriculture and Food Science, 32(3): 567-574.
  • Seerapu, S.R., Kancharana, A.R., Chappidi, V.S. and Bandi, E.R. 2015. Effect of microclimate alteration on milk production and composition in murrah buffaloes. Veterinary World, 8(12): 1444-1452.
  • Selvaraj, S., Ganeshamoorthi, P. and Pandiaraj, T. 2013. Potential impacts of recent climate change on biological control agents in agro-ecosystem: A review. International Journal of Biodiversity and Conservation, 5: 845–852.
  • Simon-Delso, N., Amaral-Rogers, V., Belzunces, L.P., Bonmatin, J.M., Chagnon, M., Downs, C., Furlan, L., Gibbons, D.W., Giorio, C., Girolami, V., Goulson, D., Kreutzweiser, D.P., Krupke, C.H., Liess, M., Long, E., McField, M., Mineau, P., Mitchell, E.A.D., Morrissey, C.A., Noome, D.A., Pisa, L., Settele, J., Stark, J.D., Tapparo, A., Van Dyck, H., Van Praagh, J., Van der Sluijs, J.P., Whitehorn, P.R. and Wiemers, M. 2015. Systemic insecticides (Neonicotinoids and Fipronil): Trends, uses, mode of action and metabolites. Environmental Science and Pollution Research, 22(1): 5-34.
  • Singh, S. and Singh, B.S. 2012. Hydroponics – A technique for cultivation of vegetables and medicinal plants. In. Proceedings of 4th Global conference on Horticulture for Food, Nutrition and Livelihood Options 2012, Bhubaneshwar, Odisha, India. 220p.
  • St-Pierre, N.R., Cobanov, B. and Schnitkey, G. 2003. Economic losses from heat stress by US livestock industries. Journal of Dairy Science, 86: 52–77.
  • Tuel, A. and Eltahir, E.A.B. 2020. Why is the mediterranean a climate change hot spot?. Journal of Climate, 33: 5829–5843.
  • van Der Spiegel, M., van Der Fels-Klerx, H.J. and Marvin, H.J.P. 2012. Effects of climate change on food safety hazards in the dairy production chain. Food Research International, 46(1): 201–208.
  • Vryzas, Z. 2018. Pesticide fate in soil-sediment-water environment in relation to contamination preventing actions. Current Opinion in Environmental Science & Health, 4: 5-9.
  • Vural, Ç. 2018. Küresel iklim değişikliği ve güvenlik. Güvenlik Bilimleri Dergisi, 7(1): 57-85.
  • Wallace, J.G., Rodgers-Melnick, E. and Buckler, E.S. 2018. On the road to breeding 4.0: Unraveling the good, the bad and the boring of crop quantitative genomics. Annual Review of Genetics, 52: 421–444.
  • White, N., Sutherst, R.W., Hall, N. and Whish-Wilson, P. 2003. The vulnerability of the Australian beef industry to impacts of the cattle tick (Boophilus Microplus) under climate change. Climatic Change, 61(1): 157-190.
  • Wittmann, E.J., Mellor, P.S. and Baylis, M. 2001. Using climate data to map the potential distribution of culicoides imicola (Diptera: Ceratopogonidae) in Europe. Revue Scientifique Et Technique-Office International Des Epizooties, 20(3): 731-740.
  • Zandalinas, S.I., Fritschi, F.B. and Mittler, R. 2021. Global warming, climate change, and environmental pollution: Recipe for a multifactorial stress combination disaster. Trends in Plant Science, 26 (6): 588-599.

Impact of Climate Change Process on Sustainable and Safe Food Production

Yıl 2022, Cilt: 36 Sayı: 2, 447 - 460, 01.12.2022
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.994886

Öz

The natural cycle of the world is affected by the human activities that started after the industrial
revolution and have continued to increase. Human impacts, which first started to show themselves with the consumption of fossil fuels, reached high levels with mobility, nutrition activities, and industrialization due to globalization. Climate change is caused by these effects and alters the balance of the atmosphere's composition. The changing climate has a series of negative implications on which one of the most significant is in food production. Climate change is the main factor affecting sustainability in food production. Sustainability appears to be possible, in the first place, by changing production technologies and raising species suitable for the changing climate instead of local products. Furthermore, many applications are developed in order to suit the needs of civilizations without disrupting food production. Chemicals for protection and growth support, as well as the use of genetic modification techniques in seeds, are among these applications. However, there is significant lack of information and doubts in the consumer about the nature, extent and size of these applications
used in production. Despite these negativities, food production will be possible today and in future. However, this situation creates negative perception in the consumer who understands the importance of safe food, and concerns are increasing by days. The implications of production applications employed to keep up with changing climatic circumstances on the sustainability of plant and animal production, as well as their influence on consumer knowledge of food safety, were evaluated in this study.

Kaynakça

  • Akhtar, S. 2015. Food safety challenges-a Pakistan's perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55(2): 219-226.
  • Allan, R.P., Barlow, M., Byrne, M.P., Cherchi, A., Douville, H., Fowler, H.J., Gan, T.Y., Pendergrass, A.G., Rosenfeld, D., Swann, A.L.S., Wilcox, L.J. and Zolina, O. 2020. Advances in understanding large-scale responses of the water cycle to climate change. Annals of the New York Academy of Sciences, 1472(1): 49- 75.
  • Alshrouf, A. 2017. Hydroponics, aeroponic and aquaponic as compared with conventional farming. American Scientific Research Journal For Engineering, Technology and Sciences (Asrjets), 27(1): 247-255.
  • Armanda, D.T., Guinée, J.B. and Tukker, A. 2019. The second green revolution: Innovative urban agriculture's contribution to food security and sustainability–A review. Global Food Security, 22: 13-24.
  • Aschemann-Witzel, J., Varela, P. and Peschel, A.O. 2019. Consumers’ categorization of food ingredients: Do consumers perceive them as ‘clean label’producers expect? An exploration with projective mapping. Food Quality and Preference, 71: 117-128.
  • Aydın, F. ve Sarptaş, H. 2018. İklim değişikliğinin bitki yetiştiriciliğine etkisi: Model bitkiler ile Türkiye durumu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(3): 512-521.
  • Bártíková, H., Podlipná, R. and Skálová, L. 2016. Veterinary drugs in the environment and their toxicity to plants. Chemosphere, 144: 2290-2301.
  • Benke, K. and Tomkins, B. 2017. Future food-production systems: Vertical farming and controlled-environment agriculture. Sustainability: Science, Practice and Policy, 13(1): 13-26.
  • Bennema, S.C., Vercruysse, J., Morgan, E., Stafford, K., Höglund, J., Demeler, J., Samson-Himmelstjerna, G. and Charlier, J. 2010. Epidemiology and risk factors for exposure to gastrointestinal nematodes in dairy herds in Northwestern Europe. Veterinary Parasitology, 173(3-4): 247-254.
  • Boccia, F. 2016. Consumer perception: An analysis on second generation genetically modified foods. Nutrition & Food Science, 46(5): 637-646.
  • Burge, C.A., Eakin, C.M., Friedman, C.S., Froelich, B., Hershberger, P.K., Hofmann, E.E., Harvell, C.D., Petes, L.E., Prager, K.C., Weil, E., Willis, B.L. and Ford, S.E. 2014. Climate change influences on marine
  • infectious diseases: Implications for management and society. Annual Review of Marine Science, 6(1): 1-29. Considine, J.A. 2018. Concepts and practice of use of plant growth regulating chemicals in viticulture. In Plant growth regulating chemicals, Ed.: Nickell, L.G., Boca Raton, Florida, ABD, pp: 89-183.
  • Çebi, S.Y. ve Olhan, E. 2019. Genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin küresel düzeyde olası etkileri. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33(1): 179-196.
  • Demir, A. 2009. Küresel iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik ve ekosistem kaynakları üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 1(2): 37-54.
  • Demirel, F., Eren, B., Demirel, S. ve Erol, A. 2020. Flow Sitometri ve Bitki Islahı. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 34(1): 213-223.
  • Domingo, J.L. 2016. Safety assessment of GM plants: An updated review of the scientific literature. Food and Chemical Toxicology, 95: 12-18.
  • EPA 2019. U.S. Environmental Protection Agency. https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas emissions-data (Erişim tarihi: 12.05.2021).
  • Erbek, E., Özyörük, A. ve Arslan, Ü. 2018. Bursa ili Gürsu ve Kestel ilçelerindeki meyve üreticilerinin pestisit kullanımına yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 32(2): 69- 76.
  • FAO 2008. Food and Agriculture Organization. Expert meeting on climate-related transboundary pests and diseases including relevant aquatic species, food and agriculture organization of the United Nations, 25–27 February, Options for decision makers. http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/foodclimate/presentations/ diseases/OptionsEM3.pdf (Erişim tarihi: 25.05.2021).
  • FAO 2009. Food and Agriculture Organization. Climate change: Implications for food safety. http://www.fao.org/3/i0195e/i0195e00.pdf (Erişim tarihi: 06.06.2021).
  • FAO 2014. Food and Agriculture Organization. The state of world fisheries and aquaculture. http://www.fao.org/3/i3720e/i3720e.pdf (Erişim Tarihi: 25.08.2021).
  • Farías, P. 2020. Promoting the absence of pesticides through product labels: The role of showing a specific description of the harmful effects, environmental attitude and familiarity with pesticides. Sustainability, 12(21): 8912.
  • Fernihough, A. and O'rourke, K.H. 2021. Coal and the European industrial revolution. The Economic Journal, 131(635): 1135-1149.
  • Gaughan, J.B., Sejian, V., Mader, T.L. and Dunshea, F.R. 2019. Adaptation strategies: Ruminants. Animal Frontiers, 9(1): 47-53.
  • Godde, C.M., Mason-D’croz, D., Mayberry, D.E., Thornton, P.K. and Herrero, M. 2021. Impacts of climate change on the livestock food supply chain; A review of the evidence. Global Food Security, 28: 100488.
  • Gonnella, M. and Renna, M. 2021. The evolution of soilless systems towards ecological sustainability in the perspective of a circular economy. Is it really the opposite of organic agriculture?. Agronomy, 11(5): 950. Gonnella, M., Renna, M. and Serio, F. 2020. Yield and quality of greenhouse multi-leaf lettuce cultivars grown in soil and soilless culture under Mediterranean conditions. Italus Hortus, 27: 18-30.
  • He, T. and Li, C. 2020. Harness the power of genomic selection and the potential of germplasm in crop breeding for global food security in the era with rapid climate change. The Crop Journal, 8(5): 688-700.
  • Heffernan, J.W. and Hillers, V.N. 2002. Attitudes of consumers living in washington regarding food biotechnology. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 102(1): 85.
  • Ichim, M.C. 2021. The more favorable attitude of the citizens toward GMOs supports a new regulatory framework in the European Union. Gm Crops & Food, 12(1): 18-24.
  • IPCC 2014. Intergovernmental Panel on Climate Change. Climate change 2014: Mitigation of climate change. Exit contribution of working group III to the fifth assessment report of the intergovernmental panel on climate change. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/ipcc_wg3_ar5_full.pdf (Erişim tarihi: 07.06.2021).
  • King, T., Cole, M., Farber, J.M., Eisenbrand, G., Zabaras, D., Fox, E.M. and Hill, J.P. 2017. Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends in Food Science & Technology, 68: 160-175.
  • Knox, J., Hess, T., Daccache, A. and Wheeler, T. 2012. Climate change impacts on crop productivity in Africa and South Asia. Environmental research letters, 7(3): 034032.
  • Kools, S.A., Moltmann, J.F. and Knacker, T. 2008. Estimating the use of veterinary medicines in the European Union. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 50(1): 59-65.
  • Korkmaz, K. 2007. Küresel ısınma ve tarımsal uygulamalara etkisi. Alatarım Dergisi, 6(2): 43-49.
  • Kramkowska, M., Grzelak, T. and Czyzewska, K. 2013. Benefits and risks associated with genetically modified food products. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 20(3): 413- 419.
  • Kumlay, A.M. ve Eryiğit, T. 2011. Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici maddeler: Bitki hormonları. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(2): 47-56.
  • Lake, I.R., Hooper, L., Abdelhamid, A., Bentham, G., Boxall, A.B., Draper, A., Fairweather-Tait, S., Hulme, M., Hunter, P.R., Nichols, G. and Waldron, K.W. 2012. Climate change and food security: Health impacts in developed countries. Environmental Health Perspectives, 120(11): 1520-1526.
  • Langenbach, T., Caldas, L.Q., de Campos, T., Correia, F., Lorenz, N., Marinho, D., Mano, D., Meirelles, L.C., Oliveira, M., Parente, C., Torres, J.P., Vicente, L. and Vieira, E. 2021. Perspectives on sustainable pesticide control in Brazil. World, 2(2): 295-301.
  • Lloret, J., Rätz, H.J., Lleonart, J. and Demestre, M. 2016. Challenging the links between seafood and human health in the context of global change. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdo, 96(1): 29-42.
  • Łozowicka, B., Wołejko, E., Kaczyński, P., Konecki, R., Iwaniuk, P., Drągowski, W., Łozowicki, J.,Tujtebajeva, G., Wydro, U. and Jablońska-Trypuć, A. 2021. Effect of microorganism on behaviour of two commonly used herbicides in wheat/soil system. Applied Soil Ecology, 162: 103879.
  • Massand, A. 2021. A review paper on farm power and energy in agriculture. International Journal of Modern Agriculture, 10(2): 1106-1114.
  • Montgomery, S.L. 2014. Küresel enerjiye yön veren güçler: 21. yüzyıl ve sonrası. Tübitak Yayınları, Ankara, Türkiye, 514p.
  • Nawab, A., Ibtisham, F., Li, G., Kieser, B., Wu, J., Liu, W., Zhao, Y., Nawab, Y., Li, K., Xiao, M. and An, L. 2018. Heat stress in poultry production: Mitigation strategies to overcome the future challenges facing the global poultry industry. Journal of Thermal Biology, 78: 131–139.
  • Nawaz, M.A., Mesnage, R., Tsatsakis, A.M., Golokhvast, K.S., Yang, S.H., Antoniou, M.N. and Chung, G. 2019. Addressing concerns over the fate of DNA derived from genetically modified food in the human body: A review. Food and Chemical Toxicology, 124: 423-430.
  • Öztürk, K. 2002. Küresel iklim değişikliği ve Türkiye’ye olası etkileri. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1): 47-65.
  • Perry, B.D., Grace, D. and Sones, K. 2013. Current drivers and future directions of global livestock disease dynamics. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(52): 20871-20877.
  • Polsky, L. and von Keyserlingk, M.A.G. 2017. Invited review: Effects of heat stress on dairy cattle welfare. Journal of Dairy Science, 100(11): 8645–8657.
  • Robbins, A. 2016. How to understand the results of the climate change summit: Conference of parties21 (Cop21) Paris 2015. Journal of Public Health Policy, 37: 129-132.
  • Rojas-Downing, M.M., Nejadhashemi, A.P., Harrigan, T. and Woznicki, S.A. 2017. Climate change and livestock: Impacts, adaptation and mitigation. Climate Risk Management, 16: 145-163.
  • Salih, A.A., Baraibar, M., Mwangi, K.K. ve Artan, G. 2020. Climate change and locust outbreak in East Africa. Nature Climate Change, 10(7): 584-585.
  • Saygın, Ö. ve Demirbaş, N. 2018. Türkiye'de kırmızı et tüketimi: Sorunlar ve öneriler. Selçuk Journal Of Agriculture and Food Science, 32(3): 567-574.
  • Seerapu, S.R., Kancharana, A.R., Chappidi, V.S. and Bandi, E.R. 2015. Effect of microclimate alteration on milk production and composition in murrah buffaloes. Veterinary World, 8(12): 1444-1452.
  • Selvaraj, S., Ganeshamoorthi, P. and Pandiaraj, T. 2013. Potential impacts of recent climate change on biological control agents in agro-ecosystem: A review. International Journal of Biodiversity and Conservation, 5: 845–852.
  • Simon-Delso, N., Amaral-Rogers, V., Belzunces, L.P., Bonmatin, J.M., Chagnon, M., Downs, C., Furlan, L., Gibbons, D.W., Giorio, C., Girolami, V., Goulson, D., Kreutzweiser, D.P., Krupke, C.H., Liess, M., Long, E., McField, M., Mineau, P., Mitchell, E.A.D., Morrissey, C.A., Noome, D.A., Pisa, L., Settele, J., Stark, J.D., Tapparo, A., Van Dyck, H., Van Praagh, J., Van der Sluijs, J.P., Whitehorn, P.R. and Wiemers, M. 2015. Systemic insecticides (Neonicotinoids and Fipronil): Trends, uses, mode of action and metabolites. Environmental Science and Pollution Research, 22(1): 5-34.
  • Singh, S. and Singh, B.S. 2012. Hydroponics – A technique for cultivation of vegetables and medicinal plants. In. Proceedings of 4th Global conference on Horticulture for Food, Nutrition and Livelihood Options 2012, Bhubaneshwar, Odisha, India. 220p.
  • St-Pierre, N.R., Cobanov, B. and Schnitkey, G. 2003. Economic losses from heat stress by US livestock industries. Journal of Dairy Science, 86: 52–77.
  • Tuel, A. and Eltahir, E.A.B. 2020. Why is the mediterranean a climate change hot spot?. Journal of Climate, 33: 5829–5843.
  • van Der Spiegel, M., van Der Fels-Klerx, H.J. and Marvin, H.J.P. 2012. Effects of climate change on food safety hazards in the dairy production chain. Food Research International, 46(1): 201–208.
  • Vryzas, Z. 2018. Pesticide fate in soil-sediment-water environment in relation to contamination preventing actions. Current Opinion in Environmental Science & Health, 4: 5-9.
  • Vural, Ç. 2018. Küresel iklim değişikliği ve güvenlik. Güvenlik Bilimleri Dergisi, 7(1): 57-85.
  • Wallace, J.G., Rodgers-Melnick, E. and Buckler, E.S. 2018. On the road to breeding 4.0: Unraveling the good, the bad and the boring of crop quantitative genomics. Annual Review of Genetics, 52: 421–444.
  • White, N., Sutherst, R.W., Hall, N. and Whish-Wilson, P. 2003. The vulnerability of the Australian beef industry to impacts of the cattle tick (Boophilus Microplus) under climate change. Climatic Change, 61(1): 157-190.
  • Wittmann, E.J., Mellor, P.S. and Baylis, M. 2001. Using climate data to map the potential distribution of culicoides imicola (Diptera: Ceratopogonidae) in Europe. Revue Scientifique Et Technique-Office International Des Epizooties, 20(3): 731-740.
  • Zandalinas, S.I., Fritschi, F.B. and Mittler, R. 2021. Global warming, climate change, and environmental pollution: Recipe for a multifactorial stress combination disaster. Trends in Plant Science, 26 (6): 588-599.
Toplam 64 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derleme
Yazarlar

Selin Özge Dinç 0000-0003-1597-1929

İbrahim Ender Künili 0000-0003-2830-6979

Fatma Çolakoğlu 0000-0002-2211-8371

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 13 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 36 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dinç, S. Ö., Künili, İ. E., & Çolakoğlu, F. (2022). İklim Değişimi Sürecinin Sürdürülebilir ve Güvenli Gıda Üretimine Etkisi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2), 447-460. https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.994886

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.