Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çukurova Koşullarında Lavandin (Lavandula X intermedia Emeric ex Losiel. ) Ekotip ve Çeşitlerinde Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 37 Sayı: 1, 17 - 33, 01.06.2023
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1121688

Öz

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 2018-2020 yılları arasında iki yıllık bir deneme olarak yürütülen bu çalışmada farklı Lavandin çeşitleri ve bir Lavandin ekotipinin Çukurova koşullarında verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Başak sap uzunluğu ve başak uzunluğunda birleştirilmiş yıllarda Akmeşe ekotipi (53.47 cm; 10.67 cm) en yüksek değerlere sahip olmuştur. Yıllar bazında ise ölçülen her iki bileşen için de 2. yılda 1. yıla oranla daha yüksek değerler elde edilmiştir. Yeşil herba ve kuru herba verimlerinde birleştirilmiş yıllarda ve ÇeşitxYıl interaksiyonunda Abrial çeşidinin en yüksek verime, Akmeşe ekotipinin ise en düşük verime ulaştığı saptanmıştır. Yıllar bazında yeşil herba ver kuru herba verimlerinde 1. yılda 2. yıla oranla daha yüksek verim değerlerine ulaşılmıştır. Kuru çiçek verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi bakımından “Grosso” çeşiti öne çıkmıştır. İki yıllık veriler birlikte değerlendirildiğinde uçucu yağ bileşenleri 1,8-cineol (%6.51-20.53), linalool (%24.62-34.68), camphor (%6.02-18.87) endo-borneol (%3.42-20,21) ve linalyl asetat (%1.33-22.69) olarak belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)

Proje Numarası

FYL-2019-11699

Teşekkür

Bu araştırma Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Komisyonu tarafından desteklermiştir (Proje no:FYL-2019-11699). Yazarlar finansal destek için teşekkür eder.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. VI. Bölge Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sarıçam iklim verileri (Yayınlanmamış kayıtlar), Adana.
  • Anonim, 2019. VI. Bölge Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sarıçam iklim verileri (Yayınlanmamış kayıtlar), Adana.
  • Anonim, 2020. VI. Bölge Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sarıçam iklim verileri (Yayınlanmamış kayıtlar), Adana.
  • Akgül, D. T., Göğüş, N., Şelale, G. ve Akcan, T. 2019. Yenilebilir Çiçek: Lavanta. 4th International Anatolian Agriculture Food Environment and Biology Congress April 2019 Afyonkarahisar Turkey, p:723-727.
  • Aprotosoaie, A. C., Gille, E., Trifan, A., Luca, V. S. and Miron, A. 2017. Essential oils of Lavandula genus: a systematic review of their chemistry. Phytochemistry Reviews, 16(4): 761–799.
  • Aslancan, H. 2016. Bazı lavanta (Lavandula x intermedia Emeric Ex loisel.) ekotip ve çeşitlerinin ısparta koşullarında tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarla Bitkileri ABD.
  • Atalay, A.T., 2008. The effect on yield and quality characters of organic and inorganic fertilisers applied different doses on Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) grown in Konya ecolojical contitions, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Tarla Bitkileri ABD.
  • Basch, E., Foppa I., Liebowitz, R., Nelson J., Smith M., David, S. and Ulbricht, C. 2004. Lavender (Lavandula angustifolia Mill.). J. Herb Pharmacother, 4(2):63-78.
  • Bombarda, I., Dupuy, N., Van Da, J. P. L. and Gaydou, E. M. 2008. Comparative chemometric analyses of geographic origins and compositions of lavandin var. Grosso essential oils by mid infrared spectroscopy and gas Chromatography. Analytica Chimica Acta, 613(1):31–39.
  • Détár, E. Zámboriné, E., Beáta, N., , Demján, G. I. and Pluhár, Z. 2020. Effects of variety and growth year on the essential oil properties of Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) and Lavandin (Lavandula x Intermedia Emeric Ex Loisel.). Biochemical Systematics and Ecology, 90:104020.
  • Erbas, S., Kucukyumuk, Z., Baydar, H., Erdal, I. and Sanli, A. 2017. Effects of different phosphorus doses on nutrient concentrations as well as yield and quality characteristics of Lavandin (Lavandula × Intermedia Emeric Ex Loisel. Var. Super). Turkish Journal of Field Crops, 22(1):32–38.
  • Guler, K. H. and Korkmaz, M. 2018. Economic analysis of Lavender production in forest villages of Isparta province. Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi, 19(2):156–62.
  • Hassiotis, C.N., Ntana, F., Lazari, D.M., Poulios, S. and Vlachonasios, K. E. 2014. Environmental and developmental factors affect essential oil production and quality of Lavandula angustifolia during flowering period. Industrial crops and products, 62:359-366.
  • Herraiz-Peñalver, D., Cases, M. Á., Varela, F., Navarrete, P., Sánchez-Vioque, R. and Usano-Alemany, J. 2013. Chemical characterization of Lavandula latifolia Medik. essential oil from Spanish wild populations. Biochemical Systematics and Ecology, 46: 59–68.
  • Kaloustian, J., Pauli, A. M. and Pastor, J. 2000. Evolution of camphor and others components in the essential oils of two labiate species during the biological cycle, J. Analusis, 28(4): 308–315. Kara, N. 2011. Uçucu yağ üretimine uygun lavanta (Lavandula sp.) çeşitlerinin belirlenmesi ve mikroçoğaltım olanaklarının araştırılması, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarla Bitkileri ABD.
  • Kara, N. and Baydar H. 2013 a. Determination of Lavender and Lavandin cultivars (Lavandula Sp.) containing high quality essential oil in Isparta, Turkey. Turkish Journal of Field Crops, 18(1):58–65.
  • Kara, N. ve Baydar H. 2013 b. Lavantanın uçucu yağ oranı ve kalitesine distilasyon suyuna eklenen katkı maddelerinin etkisi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2):52–58.
  • Karık, Ü., Çiçek, F. ve Çınar, O. 2017. Menemen ekolojik koşullarında Lavanta (lavandula spp.) tür ve çeşitlerinin morfolojik verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 27(1):17-28.
  • Katar, D., Can, M. ve Katar, N. 2020. Farklı lokasyonların Lavandin (Lavandula × Intermedia Emeric Ex Loisel.)’de uçucu yağ oranı ve kimyasal kompozisyonu üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3): 546-553.
  • Lafhal, S., Bombarda, I., Dupuy, N., Jean, M., Ruiz, K., Vanloot, P. and Vanthuyne, N. 2020. Chiroptical fingerprints to characterize lavender and lavandin essential oils. Journal of Chromatography A. 1610: 460568
  • López, V., Nielsen, B., Solas, M., Ramírez, M.J. and Jäger, A.K., 2017. Exploring pharmacological mechanisms of lavender (Lavandula angustifolia) essential oil on central nervous system targets. Frontiers in pharmacology, 8:1-8.
  • Özdemirel, F. ve Kaçar, O. 2021. Bursa ekolojik koşullarında yetiştirilen farklı kökenli çörek otu (Nigella sativa L.) genotiplerinin tarımsal özelliklerinin ve sabit yağ oranlarının belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Derg., 35(1):13-31.
  • Pistelli, L., Najar, B., Giovanelli, S., Lorenzini, L., Tavarini, S. and Angelini, L. G. 2017. Agronomic and phytochemical evaluation of Lavandin and Lavender cultivars cultivated in the Tyrrhenian area of Tuscany (Italy). Industrial Crops and Products, 109:37-44.
  • Renaud, E. N. C., Charles, D. J. and Simon, J. E. 2001. Essential oil quantity and composition from 10 cultivars of organically1 grown Lavender and Lavandin, Journal of Essential Oil Research, 13(4):269–73.
  • Soltanbeigi, A. 2020. Qualitative variations of Lavandin essential oil under various storage conditions, Journal of Essential Oil-Bearing Plant,. 23(6): 1237-1252.
  • Sugawara, Y., Hara, C., Tamura, K., Fujii, T., Nakamura, K.I., Masujima, T. and Aoki, T., 1998. Sedative effect on humans of inhalation of essential oil of linalool:: Sensory evaluation and physiological measurements using optically active linalools. Analytica Chimica Acta, 365(1-3):293-299.
  • Usano-Alemany, J., Peñalver, D. H., Ortiz, J. C., De López, B. B., Ruiz, O. S. and Palá-Paúl, J. 2011. Ecological production of Lavenders in Cuenca province (Spain), a Study of yield production and quality of the essential oils. Botanica Complutensis, 35: 147-152.
  • Wichtl, M. 1971. Die pharmakogostich-chemisehe Untersuchung und Wertbestimmung von Drogen und galenischen Präparaten, Methoden der Analyse in der Chemie Band, 12. Frankfurt and Main.
  • Woronuk, G., Demissie, Z., Rheault, M. and Mahmoud, S. 2011. Biosynthesis and therapeutic properties of lavandula essential oil constituents. Planta Medica, 77(1): 7-15. Yang, S. A., Jeon, S. K., Lee, E. J., Shim, C. H. and Lee, I. S. 2010.
  • Comparative study of the chemical composition and antioxidant activity of six essential oils and their components. Natural Product Research,24(2):140-51.
  • Yilmaz, M. A. 2018. Essential oil composition of Lavandin (Lavandula x intermedia) cultivated in Bismil-Turkey. Academic Perspective Procedia, 1(1): 1120-1125.
  • Zheljazkov, V. D., Cantrell, C. L., Astatkie, T. and Jeliazkova, E. 2013. Distillation time effect on lavender essential oil yield and composition. Journal of Oleo Science, 62(4): 195-199.

Determination of Production and Quality Characteristics of Some Lavandin (lavandula x intermedia emeric ex losiel.) Ecotype and Varieties Under Cukurova Conditions

Yıl 2023, Cilt: 37 Sayı: 1, 17 - 33, 01.06.2023
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1121688

Öz

In this study, yield and quality characteristics of different Lavandin cultivars and one Lavandin ecotype were investigated under Çukurova conditions in a two-year experiment conducted between 2018 and 2020 at Çukurova University, Faculty of Agriculture, Field Crops Research and Application Farm. In the combined years, Akmeşe ecotype had the highest values in spike stem length and spike length (53.47 cm, 10.67 cm). On the basis of years, higher values were obtained in the second year compared to the first year for both components measured. In green herb and dry herb yields, it was determined that Abrial cultivar had the highest yield while Akmeşe ecotype having the lowest yield in combined years and cultivar x year interactions. In green herb and dry herb yields on the basis of years, higher yield values were reached in the first year compared to the second year. "Grosso" variety stood out in terms of dry flower yield, essential oil ratio and essential oil yield. When the two-year data were evaluated together, the essential oil components were determined as 1,8-cineole (6.51-20.53%), linalool (24.62-34.68%), camphor (6.02-18.87%) endo-borneol (3.42-20.21%) and linalyl acetate (1.33-22.69%).

Proje Numarası

FYL-2019-11699

Kaynakça

  • Anonim, 2018. VI. Bölge Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sarıçam iklim verileri (Yayınlanmamış kayıtlar), Adana.
  • Anonim, 2019. VI. Bölge Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sarıçam iklim verileri (Yayınlanmamış kayıtlar), Adana.
  • Anonim, 2020. VI. Bölge Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sarıçam iklim verileri (Yayınlanmamış kayıtlar), Adana.
  • Akgül, D. T., Göğüş, N., Şelale, G. ve Akcan, T. 2019. Yenilebilir Çiçek: Lavanta. 4th International Anatolian Agriculture Food Environment and Biology Congress April 2019 Afyonkarahisar Turkey, p:723-727.
  • Aprotosoaie, A. C., Gille, E., Trifan, A., Luca, V. S. and Miron, A. 2017. Essential oils of Lavandula genus: a systematic review of their chemistry. Phytochemistry Reviews, 16(4): 761–799.
  • Aslancan, H. 2016. Bazı lavanta (Lavandula x intermedia Emeric Ex loisel.) ekotip ve çeşitlerinin ısparta koşullarında tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarla Bitkileri ABD.
  • Atalay, A.T., 2008. The effect on yield and quality characters of organic and inorganic fertilisers applied different doses on Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) grown in Konya ecolojical contitions, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Tarla Bitkileri ABD.
  • Basch, E., Foppa I., Liebowitz, R., Nelson J., Smith M., David, S. and Ulbricht, C. 2004. Lavender (Lavandula angustifolia Mill.). J. Herb Pharmacother, 4(2):63-78.
  • Bombarda, I., Dupuy, N., Van Da, J. P. L. and Gaydou, E. M. 2008. Comparative chemometric analyses of geographic origins and compositions of lavandin var. Grosso essential oils by mid infrared spectroscopy and gas Chromatography. Analytica Chimica Acta, 613(1):31–39.
  • Détár, E. Zámboriné, E., Beáta, N., , Demján, G. I. and Pluhár, Z. 2020. Effects of variety and growth year on the essential oil properties of Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) and Lavandin (Lavandula x Intermedia Emeric Ex Loisel.). Biochemical Systematics and Ecology, 90:104020.
  • Erbas, S., Kucukyumuk, Z., Baydar, H., Erdal, I. and Sanli, A. 2017. Effects of different phosphorus doses on nutrient concentrations as well as yield and quality characteristics of Lavandin (Lavandula × Intermedia Emeric Ex Loisel. Var. Super). Turkish Journal of Field Crops, 22(1):32–38.
  • Guler, K. H. and Korkmaz, M. 2018. Economic analysis of Lavender production in forest villages of Isparta province. Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi, 19(2):156–62.
  • Hassiotis, C.N., Ntana, F., Lazari, D.M., Poulios, S. and Vlachonasios, K. E. 2014. Environmental and developmental factors affect essential oil production and quality of Lavandula angustifolia during flowering period. Industrial crops and products, 62:359-366.
  • Herraiz-Peñalver, D., Cases, M. Á., Varela, F., Navarrete, P., Sánchez-Vioque, R. and Usano-Alemany, J. 2013. Chemical characterization of Lavandula latifolia Medik. essential oil from Spanish wild populations. Biochemical Systematics and Ecology, 46: 59–68.
  • Kaloustian, J., Pauli, A. M. and Pastor, J. 2000. Evolution of camphor and others components in the essential oils of two labiate species during the biological cycle, J. Analusis, 28(4): 308–315. Kara, N. 2011. Uçucu yağ üretimine uygun lavanta (Lavandula sp.) çeşitlerinin belirlenmesi ve mikroçoğaltım olanaklarının araştırılması, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarla Bitkileri ABD.
  • Kara, N. and Baydar H. 2013 a. Determination of Lavender and Lavandin cultivars (Lavandula Sp.) containing high quality essential oil in Isparta, Turkey. Turkish Journal of Field Crops, 18(1):58–65.
  • Kara, N. ve Baydar H. 2013 b. Lavantanın uçucu yağ oranı ve kalitesine distilasyon suyuna eklenen katkı maddelerinin etkisi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2):52–58.
  • Karık, Ü., Çiçek, F. ve Çınar, O. 2017. Menemen ekolojik koşullarında Lavanta (lavandula spp.) tür ve çeşitlerinin morfolojik verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 27(1):17-28.
  • Katar, D., Can, M. ve Katar, N. 2020. Farklı lokasyonların Lavandin (Lavandula × Intermedia Emeric Ex Loisel.)’de uçucu yağ oranı ve kimyasal kompozisyonu üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3): 546-553.
  • Lafhal, S., Bombarda, I., Dupuy, N., Jean, M., Ruiz, K., Vanloot, P. and Vanthuyne, N. 2020. Chiroptical fingerprints to characterize lavender and lavandin essential oils. Journal of Chromatography A. 1610: 460568
  • López, V., Nielsen, B., Solas, M., Ramírez, M.J. and Jäger, A.K., 2017. Exploring pharmacological mechanisms of lavender (Lavandula angustifolia) essential oil on central nervous system targets. Frontiers in pharmacology, 8:1-8.
  • Özdemirel, F. ve Kaçar, O. 2021. Bursa ekolojik koşullarında yetiştirilen farklı kökenli çörek otu (Nigella sativa L.) genotiplerinin tarımsal özelliklerinin ve sabit yağ oranlarının belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Derg., 35(1):13-31.
  • Pistelli, L., Najar, B., Giovanelli, S., Lorenzini, L., Tavarini, S. and Angelini, L. G. 2017. Agronomic and phytochemical evaluation of Lavandin and Lavender cultivars cultivated in the Tyrrhenian area of Tuscany (Italy). Industrial Crops and Products, 109:37-44.
  • Renaud, E. N. C., Charles, D. J. and Simon, J. E. 2001. Essential oil quantity and composition from 10 cultivars of organically1 grown Lavender and Lavandin, Journal of Essential Oil Research, 13(4):269–73.
  • Soltanbeigi, A. 2020. Qualitative variations of Lavandin essential oil under various storage conditions, Journal of Essential Oil-Bearing Plant,. 23(6): 1237-1252.
  • Sugawara, Y., Hara, C., Tamura, K., Fujii, T., Nakamura, K.I., Masujima, T. and Aoki, T., 1998. Sedative effect on humans of inhalation of essential oil of linalool:: Sensory evaluation and physiological measurements using optically active linalools. Analytica Chimica Acta, 365(1-3):293-299.
  • Usano-Alemany, J., Peñalver, D. H., Ortiz, J. C., De López, B. B., Ruiz, O. S. and Palá-Paúl, J. 2011. Ecological production of Lavenders in Cuenca province (Spain), a Study of yield production and quality of the essential oils. Botanica Complutensis, 35: 147-152.
  • Wichtl, M. 1971. Die pharmakogostich-chemisehe Untersuchung und Wertbestimmung von Drogen und galenischen Präparaten, Methoden der Analyse in der Chemie Band, 12. Frankfurt and Main.
  • Woronuk, G., Demissie, Z., Rheault, M. and Mahmoud, S. 2011. Biosynthesis and therapeutic properties of lavandula essential oil constituents. Planta Medica, 77(1): 7-15. Yang, S. A., Jeon, S. K., Lee, E. J., Shim, C. H. and Lee, I. S. 2010.
  • Comparative study of the chemical composition and antioxidant activity of six essential oils and their components. Natural Product Research,24(2):140-51.
  • Yilmaz, M. A. 2018. Essential oil composition of Lavandin (Lavandula x intermedia) cultivated in Bismil-Turkey. Academic Perspective Procedia, 1(1): 1120-1125.
  • Zheljazkov, V. D., Cantrell, C. L., Astatkie, T. and Jeliazkova, E. 2013. Distillation time effect on lavender essential oil yield and composition. Journal of Oleo Science, 62(4): 195-199.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Perihan Ceren Özer 0000-0002-6206-5390

Elif Ferahoğlu 0000-0002-2107-3482

Saliha Kırıcı 0000-0002-5798-857X

Proje Numarası FYL-2019-11699
Erken Görünüm Tarihi 1 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 29 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özer, P. C., Ferahoğlu, E., & Kırıcı, S. (2023). Çukurova Koşullarında Lavandin (Lavandula X intermedia Emeric ex Losiel. ) Ekotip ve Çeşitlerinde Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 17-33. https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1121688

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.