Giriş ve Amaç: Stres besin tercihleri ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen önemli bir faktördür. Bu çalışma savunma sanayinde çalışan bireylerin algılanan stres düzeyleri, besin neofobisi ve Akdeniz diyetine uyumlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ankara’da faaliyet gösteren savunma sanayi kuruluşlarında çalışan 93 erkek 26 kadın olmak üzere toplam 119 yetişkin birey dahil edilmiştir. Çevrimiçi anket formu aracılığıyla katılımcıların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçüm beyanları, algılanan stres ve besin neofobisi düzeyleri ve Akdeniz diyetine bağlılıkları sorgulanmıştır.
Bulgular: Bireylerin algılanan stres düzeyleri erkeklerde 15,0±4,2, kadınlarda 16,7±2,98 puan (p>0,05) olmak üzere ortalama 15,4±4,04 olarak saptanmıştır. Bireylerin besin neofobisi skorları ortalama 36,5±10,66 puan (Erkeklerde 37,1±10,07; kadınlarda 34,1±12,51 puan), Akdeniz diyetine uyum skorları ortalama 6,1±2,04 puan (Erkeklerde 5,9±2,02; kadınlarda 6,6±2,06; puan) olarak tespit edilmiştir. Bireylerin besin neofobisi düzeylerine göre algılanan stres düzeyleri ve Akdeniz diyetlerine uyumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmada savunma sanayinde çalışan bireylerin algılanan stres düzeyleri, besin neofobisi ve Akdeniz diyetine uyumları arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir.
Objective: Stress is an important factor affecting food preferences and eating habits. This study was carried out to examine the perceived stress levels, food neophobia and the Mediterranean diet adherence of the defense industry workers.
Materials and Methods: A total of 119 adults, 93 men and 26 women, working in defense industry organizations operating in Ankara were included in the study. The participants' sociodemographic characteristics, anthropometric measurement statements, perceived stress and food neophobia levels, and their adherence to the Mediterranean diet were questioned via an online questionnaire.
Results: Perceived stress levels of participants were 15.4±4.04 (15.0±4.2 and 16.7±2.98 in men and women, respectively). Food neophobia scores were found 36.5±10.66 (37.1±10.07 in men; 34.1±12.51 in women), and the Mediterranean diet adherence scores were 6.1±2.04 (5.9±2.02 in men; 6.6±2.06 in women;). Perceived stress levels and the Mediterranean diet adherence of individuals according to their food neophobia levels were not statistically different (p>0.05).
Conclusion: In this study, no significant relationship was found between the perceived stress levels, food neophobia and the Mediterranean diet adherence of defense industry workers.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1 |