Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 2, 1 - 16, 06.01.1019

Öz

Kaynakça

  • Prof. Dr. Ömür DÜNDAR
  • Prpof. Dr. Okan ÖZKAYA
  • Prof.Dr. Fatih ŞEN

'Robinson' Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 2, 1 - 16, 06.01.1019

Öz

Araştırmada  Dörtyol
ekolojik koşullarında turunç anacı ile
Carrizo ve Troyer sitranjı anacı
üzerine aşılı olan ‘Robinson’ mandarin çeşidinin soğukta muhafazasına anaçların
etkileri ve muhafaza koşulları incelenmiştir. Optimal derim olum zamanında
derilen her üç anaç üzerinde
yetiştirilen ‘
Robinson’ mandarini meyveleri
derimden hemen sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarına getirilmiştir. Meyvelerin
başlangıç analizleri yapılmış ve diğer meyveler her 15 günde bir analizleri
yapılmak üzere 2 farklı sıcaklıkta (4
ºC ve 6 ºC) 120 gün muhafaza edilmiştir. Çalışma süresince meyvelerde
ağırlık kaybı, mantarsal ve fizyolojik bozulma oranları, usare miktarı, suda
çözünebilir toplam kuru madde içeriği (
SÇKM), yeşil
kapsüllü meyve oranı, titre edilebilir asit miktarı (
TEA), usare pH’sı, C vitamini ve meyve kabuk rengi (L*, C*, h°) analizleri
yapılarak, soğukta muhafazanın farklı anaçlar üzerindeki ‘
Robinson’ mandarinlerinde kalite kayıplarına etkileri
ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara göre; ‘
Robinson’ mandarinleri için en uygun muhafaza sıcaklığının 4 ºC olduğu ve bu sıcaklıkta
kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden 75 gün depolanabilecekleri
saptanmıştır. Turunç anacı üzerinde yetiştirilip depolanan meyvelerde ağırlık
kayıpları (% 9.57),
Carrizo ve Troyer sitranjlarından (% 8.48-9.00) daha fazla olmuştur. 4ºC’de depolanan
Robinson mandarinlerinde ağırlık kayıpları 120 gün sonunda % 7.77 arasında
olurken, 6 ºC’de depolananlarda % 10.25 arasında olmuştur. pH, mantarsal ve
fizyolojik bozulmaların oranı artarken,
TEA, meyve kabuk rengi L*, C* ve h° açı değerleri, C vitamini ve yeşil kapsüllü meyve oranı azalmıştır.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Ömür DÜNDAR
  • Prpof. Dr. Okan ÖZKAYA
  • Prof.Dr. Fatih ŞEN
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Öznur Didin Bu kişi benim

Ahmet Özdemir

Elif Çandır

Mustafa Kaplankıran

Ercan Yıldız

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Didin, Ö., Özdemir, A., Çandır, E., Kaplankıran, M., vd. (1019). ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2), 1-16.
AMA Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E. ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Ocak 1019;33(2):1-16.
Chicago Didin, Öznur, Ahmet Özdemir, Elif Çandır, Mustafa Kaplankıran, ve Ercan Yıldız. “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 33, sy. 2 (Ocak 1019): 1-16.
EndNote Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E (01 Ocak 1019) ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 2 1–16.
IEEE Ö. Didin, A. Özdemir, E. Çandır, M. Kaplankıran, ve E. Yıldız, “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 33, sy. 2, ss. 1–16, 1019.
ISNAD Didin, Öznur vd. “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33/2 (Ocak 1019), 1-16.
JAMA Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E. ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 1019;33:1–16.
MLA Didin, Öznur vd. “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 2, 1019, ss. 1-16.
Vancouver Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E. ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 1019;33(2):1-16.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu