Proteinler
büyüme, gelişme, hücrelerin onarımı ve sağlıklı yaşam için gerekli olan besin
öğelerindendir. Dünya üzerindeki nüfus artışıyla beraber, mevcut protein
kaynakları zamanla azalmakta ve dolayısıyla yeni alternatif protein
kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bitkisel protein kaynakların zengin
besleyici içeriğine sahip olması, vegan, vejetaryan gibi özel tüketici grupları
tarafından tercih edilmesi, ucuz ve kolay ulaşılabilir olması, bitkisel
proteinlerin gıda uygulamalarında kullanılması için iyi bir alternatif kaynak
olmasını sağlamıştır. Bitkisel proteinler yağlı tohumlar, tahıllar, bakliyatlar
ve yeşil sebzeler olmak üzere geniş kaynak çeşitliliğine sahiptir. Bu bitkisel
protein kaynaklarından elde edilen protein izolatları ya da konsantreleri,
gösterdiği fonksiyonel özelliklere göre gıda uygulamalarında
kullanılabilmektedir. Bu derleme kapsamında tahıl, yağlı tohumlar, bakliyatlar
ve yeşil sebzeler gibi bitkisel protien kaynakları hakkında bilgiler verilmiş,
protein içeriğinden, amino asit diziliminden ve fonksiyonel özelliklerinden
bahsedilmiştir.
Bitkisel protein protein kaynakları tahıllar bakliyat yağlı tohumlar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.