Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 36 Sayı: 2, 325 - 334, 31.12.2021
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.59

Öz

Çalışmada, 5BB, 41B, 140Ru, SO4, 110R, 1103P, Salt Creek ve Harmony anaçlarının in vitro koşullarda bitki büyüme performansları ile besin elementi alım düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Anaçların bir gözlü yeşil mikro çeliklerinden, in vitro’da 1 mg L-1 BAP içeren MS ortamında elde edilen sürgünler, 1 mg L-1 IBA içeren ortamda 45 gün süreyle kültüre alınarak bunlarda kök oluşumu ve sürgün büyümesi sağlanmıştır. Sonuçta, en yüksek sürgün ve kök gelişim performansını sırasıyla 110R ve Harmony anaçlarının gösterdiği belirlenmiştir. Azot bakımından 5BB, 1103P ve 110R; P ve K için SO4; Ca için Salt Creek; Mg için 140Ru; Cu için Salt Creek; Mn için 110R; Fe için 140Ru ve Zn için 5BB’nin en yüksek değer veren anaçlar olduğu saptanmıştır.

Destekleyen Kurum

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir

Proje Numarası

FBA-2017-9894 ve FYL-2018-10086

Teşekkür

Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir (Proje No: FBA-2017-9894 ve FYL-2018-10086).

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y. S. (1999) Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık, Cilt 1 Asma Biyolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No 1, Ankara.
  • Ağaoğlu, Y. S. (2002) Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık, Cilt 2 Asma Fizyolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No 5, Ankara.
  • Alanagh, E. N., Garoosi, G. A., Haddad, R., Maleki, S., Landin, M., Gallego, P. P. (2014) Design of tissue culture media for efficient Prunus rootstock micropropagation using artificial intelligence models. Plant Cell Tissue and Organ Culture 117:349-359.
  • Alizadeh, M., Singh, S. K., Patel, V. B., Bhattacharya, R. C., Yadav, B. P. (2010) In vitro responses of grape rootstocks to NaCl. Biologia Plantarum 54(2):381-385.
  • Babalık, Z. (2012) Tuz ve su stresinin asmaların bazı fiziksel ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Babaoğlu, M., Gürel, E., Özcan, S. (2001). Bitki Biyoteknolojisi I. Doku Kültürü ve Uygulamaları. Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları, Konya.
  • Barakat, A. A., Hussein, B. A., Awad, N. A., Soliman, M. H. (2019) Evaluation of the two rootstocks (SO4 and Freedom) for the salt stress in vitro conditions. Plant Archives 19(2):500-507.
  • Bavaresco, L., Fregoni, M., Gambi, E. (1993) In vitro method to screen grapevine genotypes for tolerance to lime-induced chlorosis. Vitis 32:145-148.
  • Bremner, J. M. (1965) Total nitrogen. Methods of Soil Analysis: Part 2. Chemical and Microbiological Properties 9:1149-1178.
  • Cousins, P. (2005) Evolution, genetics, and breeding: Viticultural applications of the origins of our rootstocks. In: Cousins, P., Striegler, R. K. (eds.), Grapevine rootstocks: Current use, research, and application. Proceedings of the 2005 Rootstocks Symposium, February 5, 2005, 1-7. Osage Beach, Missouri, USA
  • Çelik, M., Kısmalı, İ. (2004) Bazı Amerikan asma anaçlarının yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde makro mineral besin maddelerinin alımına etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(1):31-38.
  • Çelik, S. (2011) Bağcılık (Ampeloloji) Cilt-1. Avcı Ofset, İstanbul.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N. M., Altay, H. (2006) Determination of salt tolerance of some American grape rootstocks. Bangladesh Journal of Botany 35(2):143-150.
  • Edriss, M. H., Baghdady, G. A., Abdrabboh, G. A., Abdel Aziz, H. F. (2016) In vitro responses of some grape rootstocks to salt stres. 3. International Conference on Biotechnology Applications in Agriculture (ICBAA), Benha University, Moshtohor and Sharm El-Sheikh, 5-9 April 2016, Egypt.
  • Ersöz, S. (2009) Asma anaçlarında (Vitis ssp.) bor ve tuz stresine tolerans mekanizmalarının stresle ilgili fizyolojik parametreler ve antioksidan enzimlerle belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi.
  • Fisarakis, I., Chartzoulakis, K., Stavrakas, D. (2001) Response of sultana vines (V. vinifera L.) on six rootstocks to NaCl salinity exposure and recovery. Agricultural Water Management 51:13-27.
  • Fozouni, M., Abbaspour, N., Baneh, H. D. (2012) Short term response of grapevine grown hydroponically to salinity: mineral composition and growth paremeters. Vitis 51(3):95-101.
  • Güneş, A. (2009) Manisa-Denizli yöresinde yetiştirilen Amerikan asma anaçlarının tuzluluk ve bor toksisitesinden etkilenme durumlarının belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Ankara.
  • Hale, C. R., Brien, C. J. (1978) lnfluence of Salt Creek rootstock on composition and quality of Shiraz grapes and wine. Vitis 17:139-146.
  • Hamrouni, L., Abdallah, F. B., Abdelly, C., Ghorbel, A. (2008) In vitro culture: A simple and efficient way for salt-tolerant grapevine genotype selection. Plant Biology and Pathology, Comptes Rendus Biologies 331:152-163.
  • Ibacache, A. G., Sierra, C. B. (2009) Influence of rootstocks on nitrogen, phosphorus and potassium content in petioles of four table grape varieties. Chilean Journal of Agricultural Research 69(4):503-508.
  • Jamshidi, S., Yadollahi, A., Ahmadi, H., Arab, M. M., Eftekhari, M. (2016) Predicting in vitro culture medium macro-nutrients composition for pear rootstocks using regression analysis and neural network models. Frontiers in Plant Science 7:1-12.
  • Jones, J. B., Wolf Jr. B., Mills, H. A. (1991) Plant Analysis Handbook. Micro-Macro publishing, Inc., USA.
  • Kacar, B. (1972). Bitki ve toprağın kimyasal analizleri, II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 453, Uygulama Kılavuzu 155, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Keller, M., Mills, L. J., Harbertson, J. F. (2012) Rootstock effects on deficit-irrigated winegrapes in a dry climate: vigor, yield formation, and fruit ripening. American Journal of Viticulture 63(1):29-39.
  • Mahajan, S., Tuteja, N. (2005) Cold, salinity and drought stresses: An overview. Archives of Biochemistry and Biophysics 444(2):139–158.
  • Meşe, N., Tangolar, S. (2019) Bazı Amerikan asma anaçlarının kurağa dayanımının in vitro’da polietilen glikol kullanılarak belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29(3):466-475.
  • Mohsen, A. T., Stino, R. G., Abd Allatif, A. M., Zaid, N. M. (2020) In vitro evaluatıon of some grapevıne rootstocks grown under drought stress. Plant Archives 20(1):1029-1034.
  • Murashige, T., Skoog, F. (1962) A revised medium for rapid growth and bio assays with tobacco tissue cultures. Physiologia Plantarum 15:473-497.
  • Popescu, C. F., Bejan, C., Dumitrica, R. N., Dejeu, L. C., Nedelea, G. (2015) Rootstocks and wild grapevines responses to salinity. Vitis 54:197-201.
  • Prinsi, B., Simeoni, F., Galbiati, M., Meggio, F., Tonelli, C., Scienza, A., Espen, L. (2021) Grapevine rootstocks differently affect physiological and molecular responses of the scion under water deficit condition. Agronomy 11(2):1-15.
  • Satisha, J., Prakash, G. S., Murti, G. S. R., Upreti, K. K. (2006) Response of grape rootstocks to soil moisture stress. Journal Horticulture Science 1(1):19–23.
  • Suarez, D. L., Celis, N., Anderson, R. G., Sandhu, D. (2019) Grape rootstock response to salinity, water and combined salinity and water stresses. Agronomy 9(6):321.
  • Tangolar, S. G., Büyükalaca, S., Ergenoğlu, F. (2008). High efficiency somatic embryogenesis from immature zygotic embryos of grapevine: The effect of genotype, media, 2,4-D and incubation conditions. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 32(4):311-317.
  • Tangolar, S., Ergenoğlu, F. (1989) Değişik anaçların erkenci bazı üzüm çeşitlerinde yaprakların mineral besin maddesi ve çubukların karbonhidrat içerikleri üzerine etkisi. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 13:1267-1283.
  • Troncoso, A., Matte, C., Cantos, M., Lavee S. (1999) Evaluation of salt tolerance of in vitro-grown grapevine rootstock varieties. Vitis 38:55-60.
  • Troncoso, A., Villegas, A., Mazuelos, C., Cantos, M. (1990) Growth and mineral composition of grape-vine rootstock cultured in vitro with different levels of ammonium nitrate. Plant Nutrition- Physiology and Applications. Proceedings of the Eleventh International Plant Nutrition Colloquium, 30 July- 4 August 1989, Wageningen, The Netherlands. 553-554p.
  • Turhan, E., Dardeniz, A., Müftüoğlu, N. M. (2005) Bazı Amerikan asma anaçlarının tuz stresine toleranslarının belirlenmesi. Bahçe Dergisi 34(2):11-19.
  • Wang, Y., Chen, W. K., Gao, X. T., He, L., Yang, X. H., He, F., Duan, C. Q., Wang, J. (2019) Rootstock-mediated effects on Cabernet Sauvignon performance: Vine growth, berry ripening, flavonoids, and aromatic profiles. International Journal of Molecular Sciences 20(2):1-16.
  • Yılmaz, G. Ü., Tangolar, S., Daşgan, H. Y., Tangolar S. G., Yılmaz, N. (2008) Searching of an in vitro method for evaluation of grapevine responses to iron (Fe) deficiency stress. European Journal of Horticultural Science 73(5):222-226.
Toplam 40 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Serpil Tangolar 0000-0002-5563-1972

Kaan Fethi Kaya 0000-0002-8303-6628

Nuray Meşe Bu kişi benim 0000-0002-2268-3960

Melike Ada 0000-0001-5182-0787

Ayfer Alkan Torun 0000-0002-8493-5828

Proje Numarası FBA-2017-9894 ve FYL-2018-10086
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tangolar, S., Kaya, K. F., Meşe, N., Ada, M., vd. (2021). Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(2), 325-334. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.59
AMA Tangolar S, Kaya KF, Meşe N, Ada M, Alkan Torun A. Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2021;36(2):325-334. doi:10.36846/CJAFS.2021.59
Chicago Tangolar, Serpil, Kaan Fethi Kaya, Nuray Meşe, Melike Ada, ve Ayfer Alkan Torun. “Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları Ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 36, sy. 2 (Aralık 2021): 325-34. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.59.
EndNote Tangolar S, Kaya KF, Meşe N, Ada M, Alkan Torun A (01 Aralık 2021) Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36 2 325–334.
IEEE S. Tangolar, K. F. Kaya, N. Meşe, M. Ada, ve A. Alkan Torun, “Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 36, sy. 2, ss. 325–334, 2021, doi: 10.36846/CJAFS.2021.59.
ISNAD Tangolar, Serpil vd. “Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları Ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36/2 (Aralık 2021), 325-334. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.59.
JAMA Tangolar S, Kaya KF, Meşe N, Ada M, Alkan Torun A. Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2021;36:325–334.
MLA Tangolar, Serpil vd. “Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları Ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 36, sy. 2, 2021, ss. 325-34, doi:10.36846/CJAFS.2021.59.
Vancouver Tangolar S, Kaya KF, Meşe N, Ada M, Alkan Torun A. Asma Anaçlarının in Vitro’da Büyüme Performansları ile Besin Elementi Alım Düzeylerinin Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2021;36(2):325-34.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu