The aim of this study
was to determine protein, oil and moisture contents of peanut using Near
Infrared Spectroscopy (NIRS). Foss NIRSystem XDS rapid content analyzer was
used to determine XDS spectra of the samples which were taken from breeding
lines and commercial cultivars. Reference values used to obtain calibration
equations in NIRS were obtained by analyzing protein, oil and moisture contents
of the samples. Protein, oil and moisture contents of the samples were analyzed
by kjeldahl, soxhlet extraction and oven methods, respectively. Protein
contents of peanuts were found to range between 19.90 and 30.1% whereas oil
contents were found as 44.03-53.70%. Moisture contents of peanuts varied
between 5.03 and 6.16%. Coefficient of determination (RSQ=R2) values
between the results of classical analytical methods and NIRS were 0.925, 0.857
and 0.821 for protein, oil and moisture contents, respectively. The results of
this study showed that NIRS can be used quick and accurate method to determine
important quality characteristics of peanut.
Bu araştırma yerfıstığında yağ, protein ve nem
oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) ile belirlenmesi amacıyla
yürütülmüştür. Çalışmada yerfıstıklarından spektrumların alınmasında Foss
NIRSystem XDS Rapid Content Analyzer near-infrared cihazı kullanılmıştır.
Materyal olarak ıslah çalışmalarında kullanılan yağlık ve çerezlik yerfıstığı
hatları ile ticari çeşitleri kullanılmıştır. NIRS’da kalibrasyon eşitliği
üretmek için yerfıstığı numunelerinin referans protein değerleri kjeldahl
protein tayin metodu ile, referans yağ değerleri soxhlet yağ tayin metodu ile,
referans nem değerleri de etüv nem tayin metodu ile belirlenmiştir. Araştırma
sonucunda, yerfıstığı numunelerinde referans analiz yöntemleri ile belirlenen
protein oranları %19.90-30.10 arasında, yağ oranları %44.03-53.70 arasında, nem
oranları ise %5.03-6.16 arasında değişim göstermiştir. Referans analiz
yöntemleri ile NIRS okumaları arasında elde edilen kalibrasyon belirleme
katsayısı (RSQ=R2) protein oranında 0.925, yağ oranında 0.857, nem
oranında ise 0.821 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, NIRS yönteminin
yerfıstığında bazı kalite parametrelerinin belirlenmesinde hızlı ve etkili bir
yöntem olabileceğini göstermiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr