Even if different languages and dialects are spoken in
the society, there are some common values for public awareness. These values
can be a common language characteristic for the society. National culinary
culture also serves as a common language for societies. In this context, the preparation of any dish
from the culinary culture can cause the national feelings to be triggered in
people. The foundations of the concept of gastronationalism are also emerging
at this point. The main goal of the concept of gastronationalism is try to
arouse awareness in the society by keeping national feelings in the forefront
of the preservation of national cuisine. It is called as gastrodiplomacy that
the culinary culture values revealed by the concept of gastronationalism are
bridges between other cultures and can be used as a means of interaction. Gastronationalism
and gastrodiplomacy examples giving from world and Turkey and assessments have
been made. In the conclusion part; by mentioning the importance of these two
concepts, the answer to the question of how to use these two concepts more
effectively in the introduction of Turkish cuisine.
Gastronomy Gastronationalism Gastrodiplomacy National Culinary
Toplum içerisinde farklı dil ve lehçeler konuşulsa bile,
toplum bilinci için bazı ortak değerler bulunmaktadır. Bu değerler, toplum için
ortak dil özelliği gösterebilmektedir. Ulusal mutfak kültürü de, toplumlar için
ortak bir dil görevi görmektedir. Bu bağlamda, mutfak kültürüne ait herhangi
bir yemeğin hazırlanması, insanlarda milli duyguların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Gastromilliyetçilik kavramının temelleri,
bu noktada ortaya çıkmaktadır. Gastromilliyetçilik kavramının en temel
amacı, ulusal mutfağının korunmasında
milli duyguların ön planda tutularak toplum içerisinde bir bilinç uyandırmaya
çalışmaktır. Gastromilliyetçilik kavramı ile ortaya konan mutfak kültürü
değerlerinin, diğer kültürler arasında köprü oluşturması ve bu sayede etkileşim
ve tanıtım aracı olarak kullanılabilmesi ise gastrodiplomasi olarak
adlandırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, gastronomi literatürü için yeni iki
kavram olan; gastromilliyetçilik ve gastrodiplomasi kavramlarını tanımlayarak
ulusal mutfağın korunmasında, tanıtılmasında ve sürdürülebilir hale
getirilmesinde bu iki kavramın önemini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında dünyadan ve
Türkiye’den, gastromilliyetçilik ve gastrodiplomasi faaliyetlerine örnekler
verilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında; bu iki
kavramın öneminden bahsedilerek, Türk mutfağının tanıtılmasında bu iki kavramın
daha fazla nasıl etkin kullanılabileceği sorusuna cevap aranmıştır. Türk mutfak kültürünün tanıtılmasında, gastromilliyetçilik ve
gastrodiplomasi faaliyetlerinin, tanıtım çalışmalarına olumlu yönde etki edeceği
sonucuna ulaşılmıştır.
Gastronomi Gastromilliyetçilik Gastrodiplomasi Ulusal Mutfak
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 4 |