İndüktif ısıtma vasıtası ile ısıl işlem uygulamaları, genel olarak makine imalat sektöründe ve metalürjik üretim yapan işletmelerde kullanılmaktadır. Gıda uygulamalarında indüksiyon kullanımı, endüstriyel olmayan çok sınırlı uygulamalardır. İndüksiyon, ısınmanın çok hızlı şekilde gerçekleştiği verimli bir ısınma yöntemdir. Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, pişirme vs. gibi gıda ısıl işlem uygulamalarına indüksiyonun entegre edilmesi ile, gıda işleme sisteminde, sıcak su, buhar gibi aracı akışkanların elde edilmesini ve sistemde kullanılmasını sağlayan ısı değiştirici kullanımına gerek kalmayacaktır. Bu durum, sistemin ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmenin yanı sıra fosil türevli yakıtlarının tüketilmesini ve bunların çevreye verdikleri zararı azaltacaktır. Bu çalışmada gıda işleme proseslerine entegre edilebilecek indüksiyon ile ısıtma uygulamaları, enerji verimliliği ve ilk yatırım maliyetleri göz önüne alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak, gıda işleme uygulamalarında indüksiyon kullanımının, enerji ve ekserji verimliliği ve ilk yatırım maliyeti açısından mevcut uygulamalardan çok daha verimli olacağı önerilmektedir.
Heat treatment applications by means of inductive heating are generally used in machinery manufacturing sector and metallurgical manufacturing enterprises. Induction applications used in food industry is generally nonindustrial and very limited applications. Induction is an efficient heating method in which heating takes place very quickly. By integrating induction into food heat treatment applications such as pasteurization, sterilization, drying, baking etc. , the food processing system will not require the use of heat exchangers to obtain and use
heating fluids such as hot water and steam. This will reduce the initial investment and operating costs of the system, as well as reduce the consumption of fossil-derived fuels and reduce their environmental impacts. In this study, induction heating applications that can be integrated into food processing have been investigated taking into account energy efficiency and initial investment costs. Consequently, it was suggested that the use of induction in food processing applications will be more effective than available conventional applications in terms of energy and exergy efficiency and initial investment cost.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt:7 Sayı:2 (2019) (Özel Sayı) |