Technological innovations in our age that affect all
sectors, affects the fisheries sector, too. From now on, the safe food and
rising standard of living to consumers has also increased its importance.
Within this scope, Republic of Turkey Ministry of Food Agriculture and
Livestock in Turkey for healthy production issued the Regulation on Good
Agricultural Practices in the Official Gazette No: 25577 and September 08, 2004. In the
study, the current station and problems in Good Agricultural Practices in Turkey
were put forward. Discussions have been made on how to implement the
application in Turkish conditions. The research was based on mainly legislation
and literature scan. The main material of research is made from a variety of
references and research on legislation related to Good Agricultural Practices.
In the context have been benefited from the reports, statistics, and published
articles on the subject, especially the latest developments was tried to obtain
from the study report via internet browsing. The relevant institutions in the
country have been tried to gather information through interviews and correspondence.
Not only legislation scan but also the relevant company was carried out
preliminary interviews to learn their thoughts on Good Agricultural Practices.
Good Agricultural Practices certification aquaculture sustainability
Çağımızdaki
teknolojik yenilikler diğer sektörleri etkilediği gibi tarım sektörünü
dolayısıyla su ürünleri sektörünü de etkilemektedir. Artık tüketicinin yükselen
yaşam standardı ile güvenli gıda tüketiminin de önemi artmıştır. Bu kapsamda
Türkiye’de T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sağlıklı üretim amacıyla
08.09.2004 tarih 25577 sayılı Resmi Gazetede İyi Tarım Uygulamaları
yönetmeliğini yayınlamıştır. Çalışmada Türkiye'de iyi tarım uygulamalarında
mevcut durum ve sorunlar ortaya konularak, Türkiye şartlarında söz konusu
uygulamanın nasıl sağlanabileceği ile ilgili tartışmalar yapılmıştır. Araştırma
esas itibariyle literatür çalışması ve mevzuat taramalarına dayandırılmıştır.
Araştırmanın ana materyali, İyi Tarım Uygulamaları ile ilgili mevzuatlar ve
konu ile ilgili yapılan çeşitli kaynak araştırmalarından oluşmaktadır. Bu
çerçevede konuyla ilgili yayınlanmış makale, rapor ve istatistiklerden
yararlanılmış, özellikle son gelişmeler internet taramasıyla, çalışma
raporlarından elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra yurt içinde ilgili
kuruluşlar ile karşılıklı görüşme ve yazışmalar yoluyla bilgiler toplanmaya
çalışılmıştır. Ayrıca yalnız mevzuat taramasıyla yetinilmeyip yetiştiriciler ve
ilgili firmalarla iyi tarım uygulamaları hakkındaki düşüncelerini öğrenmek
amacıyla ön görüşmeler yapılmış, makale bunlara göre yönlendirilmiştir.
İyi Tarım Uygulamaları sertifikasyon yetiştiricilik sürdürülebilirlik
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 2 |