Bu çalışmanın amacı İzmir’in üç farklı bölgesinde marketlerde satışa sunulan midye dolmaların
mikrobiyolojik kalitesi ve tüketime uygunluğunun belirlenmesidir. Midye dolma kara midye (Mytilus
galloprovincialis) kullanılarak üretilmektedir. Midye dolmaların İzmir’de satışı ve tüketimi çok yaygındır.
Türkiye’nin sahil kesimlerinde daha çok sokak satıcıları tarafından satılmakta olan midye dolmalar son
yıllarda marketlerde de satılmaktadır. Midyeler hijyenik kurallara uygun şekilde hazırlanmadıklarında risk
oluşturabilmekte tüketim sonucu hastalığa ve zehirlenmelere neden olabilmektedirler. Bu nedenle midyelerin
mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi halk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çalışmanın sonucunda
İzmir’in üç farklı bölgesinde (A,B,C) kış mevsiminde satışa sunulan ve marketlerden rastgele örnekleme
yöntemiyle alınıp incelenen midye dolma örneklerinin toplam mezofilik bakteri sayılarının A (<10- 4,6x105
kob/g), B (1,0x101
-5,5x105
kob/g), C (<10 cfu/g-4,2x105
kob/g) bölgelerinde değişim gösterdiği saptanmıştır. A
bölgesinde incelenen sadece iki örnekte koliform bakteri sayıları (43 MPN/g ve 4 MPN/g) saptanmasına
karşın, diğer bölgelerdeki örneklerde koliform bakteri tespit edilmemiştir. Ayrıca incelenen midye dolma
örneklerinin hiçbirinde fekal koliform, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus saptanmamıştır.
The aim of this study was to determine the microbiological quality and consummability of stuffed mussels
which were sold in markets in three different regions of İzmir. Stuffed mussels are produced from black
mussel (Mytilus galloprovincialis). Stuffed mussels are commonly sold and consumed in İzmir. Stuffed
mussels are more sold by street vendors, but recently they have been also sold in markets. If stuffed mussels
are not produced by using good hygienic conditions, they can be risk for humans causing diseases and
poisonings after consumption. For this reason determining the microbiological quality of stuffed mussels are
very crucial for public health. As a result of this study; the total mesophilic bacteria counts of stuffed mussels
were determined as A (<10-4.6x105
cfu/g), B (1.0x101
-5.5x105
cfu/g), C (<10 cfu/g-4.2x105
cfu/g). Coliform
bacteria were determined in only two samples (43 MPN/g and 4 MPN/g) taken from the region of A. Fecal
coliform, Escherichia coli and Staphylococcus aureus were not determined in any of the examined samples.
Stuffed mussel hygienic quality microbiological quality İzmir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 14 Sayı: 4 |