Meyve-sebzeler sağlık üzerinde olumlu etkileri olan yüksek düzeyde biyoaktif bileşenler içermektedir. Özellikle meyve-sebzelerin yenilmeyen kısımlarından olan kabuklar, polifenolik bileşiklerin burada birikmesinden dolayı, iç veya çekirdeklerine göre daha yüksek oranda polifenolik bileşikler içermektedir. Mor şalgam (Brassica rapa L.), besinsel içeriğinden dolayı Brassicaceae ailesinin önemli üyelerinden biridir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacını, mor şalgam sebzesinden kabukların in vitro mide-bağırsak sindirim öncesi ve sonrasında, spektrofotometrik yöntemlerden olan toplam fenolik madde için Folin-Ciocalteu metodu, toplam monomerik antosiyanin içerik için pH diferansiyel metot ve toplam antioksidan kapasite için CUPRAC ve DPPH yöntemlerini kullanarak, doğal bir antioksidan kaynağı olarak potansiyelinin araştırılması oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, ultrases destekli ekstraksyon ile elde edilen polifenolik eksraktın toplam fenolik ve toplam monomerik antosiyanin içerikleri sırasıyla kuru ağırlıkta 169,29±6,89 mg GAE/g ve 159,53±10,82 mg CGE/L olarak bulunmuştur. Ekstraktların toplam antioksidan kapasitesi ise CUPRAC yöntemi ile kuru ağırlıkta 44,19±0,10 mg TE/g ve DPPH yöntemi ile 38,52±0,06 mg TE/g olarak tespit edilmiştir. Ekstraktların in vitro sindirim sonrası, toplam fenolik ve antosiyaninlerin biyoerişilebilirliği yaklaşık olarak sırasıyla %17 ve %7 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca biyoerişilebilir ekstrakt fraksiyonunun antioksidan kapasitesi CUPRAC yöntemi ile yaklaşık %28 ve DPPH yöntemi ile yaklaşık %0 olarak bulunmuştur.
Antioksidan kapasitesi antosiyaninler biyoerişilebilirlik fenolikler mor şalgam
Fruits and vegetables include high levels of bioactive compounds with health-promoting effects. Especially, peels, which are one of the generaly inedible fractions of fruit or vegetable, have higher amount of polyphenolic compounds than their pulps or seeds, since they accumulate in their peels. Purple turnip (Brassica rapa L.) is one of the important members of Brassicaceae family due to its nutritional composition. In this context, the aim of the study was to reveal the potency of peels from purple turnip as a natural antioxidant ingredient To reach this aim, the spectrophotometric assays including the Folin-Ciocalteu method for total phenolic content (TPC), the pH differential method for total monomeric anthocyanin content (TMAC) and CUPRAC and DPPH methods for total antioxidant capacity (TAC) before and after in vitro gastro-intestinal digestion were carried out. According to results of the study, TPC and TMAC of the polyphenolic axtract obtained by ultrasound-assisted extraction were 169.29±6.89 mg GAE/g dw and 159.53±10.82 mg CGE/L, respectively. The TAC of the extracts was 44.19±0.10 mg TE/g dw in CUPRAC assay and 38.52±0.06 mg TE/g dw in DPPH assay. The bioaccessibilities of total phenolics and anthocyanins from extracts after in vitro digestion process were approximately 17% and 6% and the antioxidant capacity of the bioaccessible extract fraction was approximately 28% (CUPRAC) and 0% (DPPH).
Anthocyanins antioxidant capacity bioaccessibility phenolics purple turnip
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Temmuz 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 27 |