Today, consumers prefer fresh or little processed food which is safer and stable microbiollogically.This situation has caused to the development of new processing and preservation techniques. One of these new techniques is the high pressure treatment, also known as a high hydrostatic pressure application. High pressure (HP) application has a common application area in food and it has became one of important preservation methods. HP application is a method of food processing that makes food safer and extends its shelf life. HP application in food industry is a technique not only for increasing the shelf life of the product but also for producing safer, suitable, better quality nutritional and sensory aspects of food. For these aspects, it has the potential of being alternative to traditional food processing methods consisting heat treatment techniques. HP application is a process exposed by liquid or solid food to 100-1000 MPa pressure wiht or without packaging. In this review, advantages, disadvantages and usage of high pressure applications in food industry will be mentioned.
Günümüzde tüketiciler taze veya çok az işlem görmüş, mikrobiyolojik açıdan güvenilir ve kararlı olan gıdaları tercih etmektedir. Bu durum yeni işleme ve muhafaza tekniklerinin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu yeni tekniklerden biri de yüksek basınç uygulaması, diğer adıyla da yüksek hidrostatik basınç uygulamasıdır. Gıdalarda yaygın bir uygulama alanı bulan yüksek basınç (YB) uygulaması, gıda sanayiinde önemli muhafaza metotlarından biri haline gelmiştir. YB uygulaması, gıdayı güvenli kılan ve raf ömrünü arttıran bir gıda işleme metodudur. Gıda endüstrisinde YB uygulaması; sadece gıdaların raf ömrünün artırılması amacıyla değil, aynı zamanda, daha güvenli, daha uygun, besinsel ve duyusal açıdan daha kaliteli gıdaların üretilebilmesine olanak sağlayan bir tekniktir. Bu yönleri ile ısıl işlem tekniklerini içeren geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olabilecek bir potansiyele sahiptir. YB uygulaması; sıvı veya katı gıdaların, ambalajlı veya ambalajsız olarak 100–1000 MPa basınca maruz bırakılmasıyla yapılan bir işlemdir. Bu derlemede, yüksek basınç uygulamasının avantajları, dezavantajları ve gıda endüstrisindeki kullanımından bahsedilecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 2 |