Türk halkı
eskiden beri doğum, sünnet ve evlilik gibi birçok önemli günde eğlence ve
organizasyonlar düzenlemektedir. Bu özel günler insanları bir araya getirme,
sosyal bağları güçlendirme, ortak değerleri ve gelenekleri pekiştirme, töreleri
canlı tutma ve farklı kültürleri gelecek kuşaklara aktarma gibi pek çok sosyal
fonksiyonu gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerin gerçekleşmesi sırasında ikram
edilen yemekler ise önemli kültürel ögelerden olan mutfak kültürlerine temel
teşkil etmektedir. Değişik lezzetlere ulaşma ve yeme-içme alışkanlıklarında
kültürel farklılığı anlama, bölgelerin veya yörelerin mutfak kültürünü
tanımaktan geçmektedir. Bu bağlamda kültürün bir parçası olan düğün törenleri
birer yemek kültürü göstergelerine dönüşebilmektedir. Anadolu’da düğünler
sırasında özel yemeklerin sunulduğu düğün yemekleri bölgelerde yetiştirilen
yöresel ürünlerin birbirinden farklı olması nedeniyle çeşitlilik gösterir.
Yörelere ait farklı yemek çeşitleri ise Türk mutfak kültürü zenginliğinin
göstergesi olarak ülkemiz gastronomi turizminin çekiciliğini artırmaktadır.
Doğu
Anadolu Bölgesi’nin önemli illerinden olan Erzincan yöresinin mutfak kültürü
birçok medeniyetin izlerini taşıması suretiyle Anadolu’nun zengin mutfakları
arasında yer almaktadır. Bu çalışmada; Erzincan yöresinin yeme içme
alışkanlıklarını yansıtması ve yöreye çekicilik özelliği kazandırmasında önem
taşıyan düğün yemeklerinin hazırlanışı hakkında bilgi verilmiştir. Bu
çalışmanın; yörenin yemek mirasının korunması ve kültürel tatların tanıtılması
bakımından gastronomi turizminin sürdürülebilirliğine katkı sağlaması
düşünülmektedir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 ULUSAL ALTERNATİF TURİZM KONGRESİ ÖZEL SAYISI ÖS [IV] |