Chia seeds are rich in fat, protein, dietary fibers,
minerals, and phenolic compounds. Chia seeds contain phenolic compounds
including chlorogenic acid, caffeic acid, myricetin, quercetin, and kaempferol,
and antioxidants including tocopherol, phytosterol, and carotenoids. Moreover,
the polyunsaturated fatty acid content, particularly omega-3 fatty acids, have
a protective effect against cardiovascular diseases, hypertension, inflammatory
diseases, and certain types of cancers. Chia seed can be added to various types
of foods from yogurt to cakes either in their natural form or by milling or
extracting their fat content. Moreover, the seeds can be used as a water
retainer, emulsifying agents, and thickeners in the food industry. Currently,
chia seeds are regarded as a functional food due to the increasing number of
studies on its nutrient content and effects on health. However, further studies
performing randomized, double-blind, controlled studies and meta-analysis
studies focusing on the subject are needed. This review examines the functional
properties of chia seeds and their effects on health.
chia seed functional food Salvia hispanica cardiovasculer disease obesity
Chia tohumu yağ, protein, diyet posası, mineral ve
fenolik bileşikler bakımından zengindir. Chia tohumunda bulunan klorojenik
asit, kafeik asit, mirisetin, kuarsetin, kampferol gibi fenolik bileşikler ve
tokoferol, fitosterol, karotenoidler antioksidan etki gösterebilmektedir. Chia
tohumu, çoklu doymamış yağ asitleri ve özellikle omega-3 yağ asidi içeriği
nedeniyle kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, inflamatuvar hastalıklar
ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Chia tohumu
sade olarak, un haline getirilerek ve yağı ayrıştırılarak yoğurt ve kek gibi
birçok besine eklenebilmektedir. Ayrıca gıda sanayinde su tutucu, emulsifiyer
ajan ve kıvam artırıcı olarak kullanılabilmektedir. Günümüzde chia tohumunun
besin bileşeni içeriği ve sağlık etkileriyle ilgili araştırmaların artması
sonucu fonksiyonel bir gıda olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu konuda daha
fazla randomize kontrollü çift kör çalışmalara ve meta-analiz çalışmalarına
ihtiyaç vardır. Bu derlemenin amacı chia tohumunun fonksiyonel özellikleri ve
sağlık üzerine etkilerinin irdelenmesidir.
chia tohumu fonksiyonel gıda Salvia hispanica kardiyovasküler hastalık obezite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Diğer ID | GD17093 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |