Ksilitol, sakkaroza benzer tatlılık derecesi, düşük
kalori ve glisemik indeks değerlerinin yanısıra antikariyojenik özelliği
sayesinde gıda endüstrisinde kullanılan şeker alkolleri arasında yer
almaktadır. Ksilitol üretimi, günümüzde oldukça yüksek maliyetler gerektiren
kimyasal proseslerle sağlanmaktadır. Diğer taraftan, üretim maliyetlerini
azaltma potansiyeli değerlendirildiğinde, son yıllarda yapılan çalışmalar
mikrobiyel ksilitol üretimi üzerine odaklanmıştır. Mikrobiyel ksilitol üretimi
çalışmalarında yaygın olarak mayalar kullanılmaktadır. Çalışmalarda
fermantasyon ortamı olarak, çeşitli lignoselülozik materyallerden hazırlanan ve
ksilitol üretimi için gerekli substrat olan ksilozu içeren hemiselülozik
hidrolizatlar kullanılmaktadır. Bu derleme, ksilitol ve fermantasyon yolu ile
üretimi, ksilitol üretiminde doğal fermantasyon ortamı olarak kullanılan
hemiselülozik hidrolizatların hazırlığı ve bu konuda son yıllardaki gelişmeleri
içermektedir.
Ksilitol lignoselülozik materyal hemiselülozik hidrolizat fermantasyon
Xylitol is one of the sugar
alcohols used in food and pharmaceuticals industries, with relative sweetness
equivalent to sucrose, less calorie and glycemic index values, and also its
anticariogenic properties. Today, it is industrially produced by chemical
processes demanding considerable high costs. On the other hand, when its
potential for reducing the costs is evaluated, studies in recent years are
focused on microbial xylitol production. Yeasts are widely used in microbial
xylitol production studies. In those studies, hemicellulosic hydrolysates
prepared from various lignocellulosic materials and containing xylose necessary
as substrate for the xylitol production are utilized as fermentation media.
This review was focused on xylitol and its production by fermentation,
preparation of hemicellulosic hyrolysates used as natural fermentation media in
xylitol production and recent developments in this subject.
Xylitol lignocellulosic material hemicellulosic hydrolysates fermentation
Diğer ID | GD17094 |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |